KОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ СЪРДЕЧНО – СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

Публикувано на 25 05 2021

KОИ СА НАЙ-ЧЕСТО СРЕЩАНИТЕ СЪРДЕЧНО – СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?
Разговаряме с д-р Петър Михов – специалист Кардиолог и Вътрешни болести, с над 30 годишен, богат, международен опит.

Д-р Михов, кои са основните рискови фактори за сърдечно – съдовите заболявания?

Д-р Петър Михов: Здравейте! Рисковите фактори са обстоятелства, които увеличават вероятността от развитие на здравословен проблем. Това са ситуации, които могат да бъдат открити още преди да се появят признаци и симптоми, което прави възможно предотвратяването на развитието на различни болестни състояния. В случай на сърдечно-съдови заболявания, някои от рисковите фактори са високо кръвно налягане, диабет, хиперлипидемия, наднормено тегло и затлъстяване. Сред рисковите фактори, свързани с навиците и начина на живот, са вредната консумация на тютюн и алкохол, липсата на физическа активност, небалансираното хранене. Всички те също се считат за „междинни рискови фактори“, тъй като те могат да генерират високо кръвно налягане, хипергликемия, наднормено тегло и затлъстяване.

ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ
Много хора нямат признаци или симптоми, докато не се превърнат в медицинско усложнение.
Това се случва, когато нивата на налягане надминат 140 mmHg систолично налягане или диастолично налягане от 90 mmHg.
Хипертонията се счита за вид хронично сърдечно-съдово заболяване, което също е важен предшественик на други по-сериозни сърдечно-съдови заболявания.
Някои симптоми са главоболие, световъртеж или световъртеж, зачервяване, нарушения на зрението и слуха, наред с други.
Неконтролирането на високото кръвно налягане може да доведе до мозъчен инсулт или инфаркт на миокарда, които са основни причини за смъртни случаи.

ИСХЕМИЧНА БОЛЕСТ НА СЪРЦЕТО
Инфаркта на миокарда е една от формите на исхемичната болест на сърцето. В този случай засегнати са кръвоносните съдове, които пренасят кръв към сърцето.
В резултат на многогодишно отлагане на атеросклеротични плаки, коронарните съдове са стеснени и снабдяването с кислород на миокардните клетки е нарушено.
Най – тежката изява на исхемичната болест на сърцето представлява остър миокарден инфаркт, една от формите на острия коронарен синдром. Общото между всички остри коронарни синдроми е, че се получават в резултат на един патофизиологичен процес – атеросклероза и запушване (пълно или непълно) на съдовете, които кръвоснабдяват сърцето (коронарните артерии), и остър дисбаланс между кислородните потребности и кислородната доставка в участъка, кръвоснабдяван от засегнатия кръвоносен съд.
Симптомите включват силен дискомфорт в гърдите, стягаща болка, чувство на тежест и умора, изтръпване на ръцете – предимно лявата, изпотяване и чувство на страх. Това е спешно състояние, което изисква неотложна лекарска намеса и лечение!

МОЗЪЧНО – СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
В този случай са засегнати и съдовете, които доставят кръв и кислород в мозъка. Това може да причини постоянни или моментни ефекти върху мозъка.
Сърдечно-съдовите заболявания могат да причинят мозъчно-съдови инциденти (инсулт или мозъчни инфаркти), които се състоят от нарушаване на притока на кръв и кислород. Наред с коронарната болест на сърцето, сърдечно-съдовите заболявания са тези, които причиняват най-голям брой смъртни случаи в света.

СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
Сърдечната недостатъчност е клиничен синдром, причинен от ралични сърдечно – съдови заболявания (клапни пороци, исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, аритмии, хипертонична болест, кардиомиопатии, ХОББ, диабет, затлъстяване и др.), които водят до увреждане на камерното пълнене и изпомпване с кръв.
Симптомите на сърдечна недостатъчност включват тахикардия, диспнея (затруднено дишане) и отоци на подбедриците.

КАРДИОМИОПАТИИ
Кардиомиопатиите са придобити заболявания, които се появяват директно в сърцето, което е известно още като сърдечен мускул или миокард. Те могат да бъдат причинени от затруднение при контракции или отпускане, което пречи на сърцето да изпомпва правилно кръвта.
Най-честите симптоми са диспнея и ритъмни нарушения като прояви на сърдечна недостатъчност.

Медицински изследвания за СЪРДЕЧНО – СЪДОВИ заболявания показват, че намаляването на диетата с високо съдържание на сол, увеличаване консумацията на плодове и зеленчуци, физическата активност и намаляването на употребата на алкохол, отказ от тютюнопушене, както и редовните профилактични прегледи, значително намаляват риска от тяхното развитие!

Абонирай се за нашия бюлетин