Въпроси преди рентгеново изследване

Публикувано на 16 04 2019

Рубрика: „Болница „Здравето“ – как да помогнем?“

 

D r Konstantinov scaled

Д-р Димитър Константинов: „Рентгеновите лъчи са вид радиационни лъчи, които преминават през различни обекти, включително и човешкото тяло. Плътните тъкани в тялото като костите абсорбират много рентгенови лъчи и изглеждат бели на рентгенови снимки, докато по-малко плътни тъкани като мускулите и вътрешните органи абсорбират по-малко рентгенови лъчи и на рентгенови снимки са в нюанси на сивото. Когато рентгеновите лъчи преминат през въздух тогава на рентгеновите снимки се виждат черни сенки. Рентгеновото изследване подпомага откриване на фрактури (счупвания), тумори, чуждо тяло, инфекции, отклонения в растежа и промени в структурата и размера на костите.“

Д-р Димитър Константинов изпълнява длъжността Завеждащ отделението по Образна диагностика в МБАЛ „Здравето“ и е с над 30 годишен стаж. Завършва Висш Медицински Институт – Плевен през 1984г , Рентгенология през 1989г , Ултразвукова диагностика през 1992г. Член е на „Българския лекарски съюз” и „Дружеството по рентгенология”.

 

Д-р Константинов, необходима ли е предварителна подготовка?

Д-р Димитър Константинов: Когато предстои изследване на хранопровод, стомах и дуоденум, лицето трябва да не е закусвало и пило вода, извършва се на гладно най-късно до 10:30 часа. Преди да си направите рентгеново изследване кажете на Вашият лекар ако сте бременна или кърмите, защото в този случай има риск от радиационно излагане на плода. Рискът от това изследване обикновено е много по-нисък от ползите, които може да има. Ако рентгеновото изследване на лицето е необходимо ще Ви бъдат сложени лични предпазни средства.

Д-р Константинов, какъв е методът на провеждане на изследването:

Д-р Димитър Константинов: Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист – рентгенолог.

По време на изследването ще сте легнал или прав. Необходимо да стоите неподвижен, за да не се размаже образа. Ако е необходимо да се заеме точно определена поза могат да бъдат използвани специални устройства за това. Възможно е да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на вътрешните органи. При нужда с оглед на диагнозата може да се наложи допълнителна снимка.

rentgenovo izsledvaneД-р Константинов, има ли рискове от провеждането на изследването?

Д-р Димитър Константинов: Не, защото се снима по новите стандарти с твърди лъчи и много кратка експонация.

Д-р Константинов, кога не трябва да се провежда изследването?

Д-р Димитър Константинов: Рентгеновото изследване може да не бъде проведено, ако диагнозата може да се постави с друг метод.

 

Отделението по Образна диагностика в МБАЛ „Здравето“ извършва разнообразни образно-диагностични изследвания. Приема пациенти от всички възрастови групи с направление по НЗОК, частни здравноосигурителни фондове, както и платен прием. Извършват се всички видове конвенционални рентгенографски изследвания, контрастно изследване на хранопровод, стомах и дуоденум.

Болница „Здравето“ – ул.“Маестро Кънев“ №4

☎️ 02/491 17 19, 02/ 491 17 55, 0888/ 906 811

www.zdraveto.com

Абонирай се за нашия бюлетин