Kога да заведем детето на ортопед?

Публикувано на 03 04 2023

Kога да заведем детето на ортопед?

По темата говори д-р Михаил Алексиев, Ортопед

Профилактичните ортопедични прегледи при деца са от изключителна важност за навременното откриване на различни заболявания.

Често родителите задават въпроса, през какъв интервал от време се провеждат?

ортопед алексиев

Д-р Михаил Алексиев, специалист с над 24 години медицински опит, ще ни запознае с периодите от детското развитие, които изискват профилактично посещение при ортопед.

Д-р Алексиев, кога родителите да потърсят за първи път ортопед за профилактичен преглед?

Д-р Михаил Алексиев: Здравейте. Профилактичният ортопедичен преглед на бебетата се прави между 45-ия ден след раждането до 2-ри месец на детето. Целта му е да се изключат: луксация (изкълчване на ставите), сублуксация (частично изкълчване) и дисплазия (недоразвитие на ставите). Прегледът в тази възраст е рутинен и през него трябва да минат всички дечица независимо от техния пол. Изследването е ехографско и е напълно безвредно. Децата не се облъчват и затова си позволяваме да го използваме в по-ранна възраст.

Лечими ли са тези три състояния?

ортопед алексиев

Д-р Михаил Алексиев: Да. Лечими са. Колкото по-рано се направи профилактичен преглед и се започне лечение, толкова то е по-краткотрайно, по-успешно и с по-добър ефект.

Д-р Алексиев, необходим ли е следващ преглед, ако не се установи проблем?

Д-р Михаил Алексиев: Да. Има още един преглед през 6-ия месец. Тогава се гледа за същите състояния. Причината за него е, че има структури, които малко по-късно се появяват. Това са двата ранни прегледа, които трябва да се направят.

Д-р Михаил Алексиев: И още един съвет към младите родители – не забравяйте да наблюдавате за:

  • Разминаване на кожни гънки на крачетата
  • Скъсяване на крачето
  • Ограничено отвеждане на тазобедрената става и на крачето

Д-р Михаил Алексиев има приемни часове в МЦ „Детско здраве“ (филиал Ами Буе 27). Запишете час за преглед или консултация на 02/ 952 24 97 или онлайн в Superdoc.

Абонирай се за нашия бюлетин