Хрема при децата – как да се справим и защо да не посягаме към антибиотик?

Публикувано на 06 06 2022

Хрема при децата – как да се справим и защо да не посягаме към антибиотик?
Д-р Боряна Христова, МБАЛ Здравето

Хрема при децата – как да се справим и защо да не посягаме към антибиотик?

По темата разгоаряме с д-р Боряна Христова, част от екипа на МБАЛ Здравето.

Хрема (или още остър назофарингит, настинка) е често срещано състояние при децата, което се характеризира с възпаление на носната лигавица и гърлото. Честотата е 6–10 „настинки“ годишно, като за сравнение при възрастните тази честота е 2–4 годишно. Продължителността на острия назофарингит е 7–10 дни. Причинител на хремата са ВИРУСИТЕ! Към момента няма противовирусен препарат, който може да се бори с тях.

Какво причинява хрема? Повече от 200 вируса причиняват хрема/настинка при деца (и възрастни), но най-честият от тях е риновирус. Хремата е изключително заразно състояние (особено в първите 72 часа от началото на симптомите). Разпространяването се осъществява по въздушно-капков път, както и при допир със заразени повърхности (прибори, играчки). Това е и причината масово децата в яслите и детските градини да боледуват от хрема.

Симптоми на хрема:

Чести: 

кихане, бистър секрет от носа, запушен нос, кашлица, болки в гърлото  

По-редки

температура, втрисане, глвоболие, обща отпадналост

Какво да правим

Хремата е състояние, което се причинява от ВИРУСИ и не се влияе от приложението на АНТИБИОТИЦИ. Те се прилагат единствено, след доказване на бактериална инфекция. Нормално е детето да има кашлица (включително през нощта), тъй като лигавицата е възпалена, а в легнало положение секретите се стичат назад към гърлото. При тази ситуация прилагането на антибиотични капки НЕ помага за лечението, а напротив – използвайки ги, вие създавате резистентност на нормално съществуващите в организма бактерии и така елиминирате шанса за успешно лечение на бактериални инфекции занапред. Лекарите препоръчват почивка, както и прием на много течности в първите няколко дни, докато премине острата фаза на заболяването. 

Третирайте симптомите на хрема с: цинкови препарати /дъвчащи бонбони, сашета/; витамин С, ехинацея, чести промивки на носа с физиологичен разтвор, назални деконгестанти (при запушен нос), НСПВС – ибупрофен.

Кога да потърсим лекарска помощ

При симптоми на хрема повече от 7 – 10 дни; при поява на затруднено дишане, спастична кашлица или температура, която не спада след приложението на антипиретици; при отказ на детето от храна и прием на течности.

След преглед лекарят ще прецени състоянието на детето, ще назначи необходимите изследвания (кръв, рентгенова снимка, микробиология) и ще предприеме допълнителни мерки, с които да помогне на вашето дете.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Боряна Христова преглежда в МБАЛ “Здравето” ул. Маестро Кънев, 4

Абонирай се за нашия бюлетин