Хрема и запушен нос

Публикувано на 07 04 2023

Хрема и запушен нос

По темата говори д-р Николета Парпулова

Хремата е симптом на заболяване на носа и околоносните синуси, при които настъпва отделяне на секрет с различен цвят и интензитет и е един от основните симптоми при настинка. Настинката се наблюдава предимно през студените месеци от годината и е едно от най-честите заболявания при децата.

николета парпулова д-р
д-р Николета Парпулова

Симптомите при настинката са различни при различните възрастови групи. При едно кърмаче се наблюдава неспокойствие, нарушен сън, смущение в храненето (сучене), запушен нос, бистра хрема и не много висока температура до 37.80С.

При по-големите деца се наблюдава хрема, която в началото може да е бистра, след това секретът става жълтеникав, суха кашлица, болки в гърлото, главоболие, секреция от очите, субфебрилна температура до 37,90С, която може да се задържи 1-2 дни, отпадналост, общо неразположение. Симптомите обикновено отзвучават до 7 дни, а хремата може да продължи 10 дни – със или без лечение. Задължително детето трябва да бъде прегледано от лекар.

Лечението е симптоматично, целящо облекчаване на симптомите.

Другата най-честа причина за хрема е при алергията. Тя настъпва под влияние на алергени от околната среда – прах, полени, треви, мухъл,
животни, тютюнев дим.

хрема

Основните симптоми са: кихане, кашляне, водниста хрема, запушен нос, сърбеж в носа, гърлото и очите. При деца с целогодишен ринит могат да се наблюдават тъмни кръгове под очите, хъркане, дишане през устата. Последните симптоми могат да се препокрият и с други заболявания. Доказване на определена алергия става от алерголог, чрез скарификационни проби, които са приложими при деца над 4-годишна възраст.

Лечението е избягване на контакта с алергена, когато той е известен, с антихистамини, деконгестанти, назални кортикостероиди.

Обърнете внимание, че алергичен ринит при деца под 6-месечна възраст няма.

СИМПТОМИНАСТИНКААЛЕРГИЯ
СЕЗОННОСТЕСЕН/ЗИМАПРОЛЕТ/ЛЯТО/ЦЕЛОГОДИШНО
ПРИЧИНИТЕЛРИНОВИРУСИАЛЕРГЕНИ – ПРАХ, МУХЪЛ, ТРЕВИ,
ЖИВОТНИ
КИХАНЕ/КАШЛЯНЕДАДА
ХРЕМАВОДНИСТА/ЖЪЛТО-ЗЕЛЕНИКАВАВОДИНСТА
СЪРБЕЖ (ОЧИ, НОС, ГЪРЛО)НЕДА
ТЕМПЕРАТУРАД- 37.9° (ЗА 1 ДО 3 ДНИ)НЕ
ГЛАВОБОЛИЕДАНЕ
БОЛКА В ГЪРЛОТОДАНЕ

Цялото интервю с д-р Парпулова е в списание Кенгуру.

Д-р Николета Парпулова има приемни часове в Болница Здравето.

Запишете час за преглед или консултация на 02/491 17 19 или онлайн в Superdoc.

Абонирай се за нашия бюлетин