Храносмилателни проблеми и как да не ги допускаме – разговаряме с д-р Николай Кацаров, гастроентеролог

Публикувано на 14 04 2022

Untitled design 19 1
Д-р Николай Кацаров,
Гастроентеролог

Д-р Николай Кацаров, Гастроентеролог: „Запекът, газовете с подуване на корема, киселините и регургитациите са едни от най-често срещаните храносмилателни проблеми. Дължат се основно на начина на хранене, както и на качеството и вида на храните и напитките. Най-често срещания проблем е запекът, който обикновено хората започват да лекуват погрешно – със слабителни от самото начало. Липсата на прием на достатъчно вода между храненията води до невъзможност за повлияване на запека от всички други естествени средства.

Д-р Николай Кацаров, Гастроентеролог: „Храните и медикаментите, съдържащи влакнини, които набъбват с водата и създават обем на фекалиите, нямат ефект при прием на малко течности. При недостатъчен прием на течности дори консумацията на храни с повече влакнини, като боб, леща, грах, овесени ядки, салати води до подуване на корема и хората започват да ги избягват, с което задълбочават проблема със запека. Решениетоприемайте достатъчно вода, храни с влакнини, да няма обездвижване, да не се отлага изхождането за вкъщи. Едва когато това не е достатъчно, се добавят медикаменти, които да не водят до привикване“.

Другите много чести храносмилателни проблеми са киселините и регургитациите, които се дължат на бързото хранене без нормално сдъвкване, преяждането, особено вечер, както и на приема на много мазни храни и газирани напитки. Стресът и късното лягане също допринасят за усилване на оплакванията. Наличието на инфекция с хеликобактер пилори в стомашната лигавица е условие за поддържането на хроничен гастрит с години и е предпоставка за редица други усложнения.

Кои са методите за изследване на дебелото черво?

Най-чувствителният метод за изследване на дебелото черво остава ендоскопското изследване (т. нар. колоноскопия), като комфортния начин е то да се направи с кратка венозна анестезия. При него се виждат и по-малките полипи и могат да се отстранят по време на самото изследване.

Кога да се консултираме със специалист?

Потърсете специализирана помощ при новопоявил се запек, при наследственост за тумори на дебелото черво, при по-дълго от няколко седмици подуване на корема, при редуване на запек с разстройство, при чувство за недоизхождане, при слуз и кръв след изхождане.

Ако се нуждаете от преглед или консултация с д-р Николай Кацаров – запишете час тук.

Абонирай се за нашия бюлетин