Хепатит А при децата може да имитира други болести

Публикувано на 05 10 2018

Какво представлява хепатит А?

Предпазването от заразяване с хепатит А изисква спазването на стриктна хигиена.
Хепатит А е известен още като болест на мръсните ръце.

Хепатит А  представлява възпаление на черния дроб и се пpичинявa oт инфeĸция c виpyca нa xeпaтит A (НАV) . Той често е  наричан „болест на мръсните ръце“, което създава погрешното впечатление, че вероятността за заразяване е в пряка зависимост от нашата лична хигиена.Но дори и при отлична хигиена, ние не можем да сме сигурни за хигиената на хората, с които общуваме, които приготвят нашата храна или са в пряк контакт с предметите.

Най-уязвими са децата на възраст от 5 до 9 години, тъй като в детската градина или в училище могат да си разменят прибори, да се опитват чуждата храна, да пропуснат да измият ръцете си с топла вода и сапун след посещение в училищната тоалетна.

 

Заразяване на деца с хепатит А на детската площадка.
Заразяването на децата с хепатит А става най-често чрез използване на общи играчки или храна.

Как става заразяването?

  • Чрез използване на общи прибори за хранене в училище или гърнета в детската градина;
  • Посредством предмети, разнасяни от кучета по детските площадки;
  • Чрез използване на общи играчки или храна;
  • С консумиране на сурови плодове и зеленчуци, салати, дюнери, сандвичи, морски храни (напр.миди, риба);
  • Чрез питейна вода от заразен източник или ледени кубчета в напитките.

Детските градини, ясли и училища, където контактът между децата е много близък  могат да бъдат отлична среда за предаване на вируса.

Какви са симптомите при децата?

В повечето случаи малките деца до 5 години боледуват леко и често безсимптомно от хепатит А. При 70-80% от заразените липсва най-ясният признак – пожълтяването. Симптомите, когато са налице, по-скоро наподобяват грип или стомашен вирус: започват с гадене, повръщане, отпадналост, кашлица, хрема, невисока температура – до 38 градуса. Може да се появят и главоболие, мускулни болки, влошен сън, болки в дясното подребрие, стомашно разстройство. Тези симптоми преминават в рамките на 3-5 дни! Урината може да потъмнее до цвят на бира.

 

581951b8c00bb11e77e31e856b2fa5004f1a35c7
Инкубационният период при хепатит А е до 45 дни.

Какъв е инкубационния период?

Инкубационният период на хепатит А е до 45 дни, което означава, че е лесно да се заразим от човек, който също не подозира, че вече е заразоносител. Точно тогава болният е най-заразен. А при подрастващите и възрастните заболяването протича много по-тежко с много по-фатални последствия.

 

 

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако сте имали контакт с лице, болно от хепатит А или забележите някои или всички от изброените по-горе симптоми на заболяването е най-добре да направите преглед при консултация.

В МЦ „Детско здраве“ работят отлични специалисти по инфекциозни болести с дългогодишен опит – д-р Невяна Дървеняшка, д-р Светла Алексиева и д-р Снежа Шаламанова.

 

За записване на час за консултация и преглед – тел. 0888/ 223 062- филиал “Ами Буе” и 0888/ 906 811 – филиал “Маестро Кънев”.

Абонирай се за нашия бюлетин