Ухото боли и заради болни зъби, сливици, щитовидна жлеза

Публикувано на 04 09 2023

Ухото боли и заради болни зъби, сливици, щитовидна жлеза

По темата говори д-р Вихрен Заяков, специалист УНГ

Д-р Заяков, какви болести в ушите, носа и гърлото най-често тормозят хората през лятото?

Сега си е сезонът на инфекциите в ушите, които са предизвикани от морската вода и от водата в басейните. Най-често става въпрос за външни отити, които са или комбинирани, или гъбични, и които се лекуват много трудно. А тъй като сме в сезона на отпуските и много пътувания, често се срещат и аероотитите –  придобити при пътуване със самолет. През лятото има цъфтеж и на определени растения, така че често се срещат и алергичните ринити. Вирусните инфекции също са свързани с отпускарското време и с това, че се срещат хора от различни региони и си обменят вируси, които не са специфични за мястото, където живеят. Ангини пък си има перманентно.

Какви може да са причините за болки в ушите?

д-р заяков унг

Причините за болка в ухото могат да бъдат различни. Освен че са сигнал за проблем с ухото, може и да са сигнал за проведена болка от далечни места. Ухото може да боли от дисфункция на Евстахиевата тръба, затова че не се изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Ухото може да боли от зъб, може да има неприятно чувство за пълнота, дискомфорт, сърбеж и когато страда някой вътрешен орган. 

Просто кожата на външния слухов проход се инервира от разклонения на блуждаещия нерв и когато има неблагополучие с вътрешен орган, човек може да изпитва дискомфорт в ухото. Но най-често обаче болките са свързани с близки органи – зъби, сливици, щитовидна жлеза. И тук е ролята на специалиста – да види болката от ухото ли е, или от нещо друго. Тя може да бъде комбинирана с намаление на слуха и със секреция от ухото. Всяко едно от тези неща насочва вниманието на специалиста към определена етиология, за да стане така. 

Често на втория или третия ден от морската почивка  ушите ни започват да заглъхват…

Причината е в ушната кал, която човек има способността да произвежда. Естествената ушна кал е като лимфата – бледожълта, течна и би трябвало, в зависимост от формата и размера на канала, да се самоочиства. Заради атмосферните условия обаче – температура, влажност на средата, понякога ушната кал засъхва. Особеност на ушната кал е, че тя е хигроскопична и когато отидеш на море и си натопиш ушите във водата, тя набъбва и изолира плътно канала. Именно тогава ухото заглъхва. Повечето хора се опитват да отпушат ушите си с  клечки за уши, което е грешка. Външният слухов проход е като пясъчен часовник – има едно стеснение, и най-често при почистването набутват това, което е във външната част към вътрешната и тогава ухото съвсем заглъхва. 

ухо
д-р заяков

В такъв случай е добре да се обърнете към специалист, който знае как да направи промивката. При децата до 7-годишна възраст обаче не е желателно да се правят промивки. При тях ушите трябва да се почистват с инструменти под микроскоп с аспирация. Ако детето не позволява да му се извърши тази манипулация, се минава на варианта да се способства самоочистването. Ушите се накапват или с олио, или с някакъв препарат, който е предназначен да размекне ушната кал. Трябва да се прояви търпение, да се изчака няколко дни и заедно с накапваното да се увлече и изтече това, което е било вътре. 

Има ли опасност при тези манипулации да спукаме тъпанче?

Риск да се спука тъпанче има не само при манипулации за почистване на ушите. Нормално здравата тъпанчева мембрана е колкото цигарена хартийка, тя е дебела 1/10 от милиметъра и има три слоя. Един вътрешен, който е лигавицата, покриваща тъпанчевата кухина. Един външен, който е епидермис, продължение на кожата на външния слухов проход. И средният, който е фиброзен, еластични фиброзни влакна, които дават еластичността и здравината на мембраната. Ако при някакво боледуване средният слой е бил увреден, но не е нарушена целостта му, много лесно може да се спука от повишено налягане. 

Например kогато човек се гмурка, а преди това е имал болно ухо, от налягането под водата може да се спука тъпанчевата мембрана. Вълничките, които толкова обичаме да си играем с тях, също могат да ни направят беля. Тъпанче може да се спука от вирусни заболявания и при манипулации за промиване на ушите, ако налягането в спринцовката не е дозирано. Ние не можем да знаем на кой колко му е здраво тъпанчето, затова е хубаво предварително ухото да бъде подготвено за промивка, т.е. да бъде размекната ушната кал, за да излиза лесно. 

Лекува ли се спукано тъпанче?

Спуканите тъпанчета са нещо, което се среща често. Вече изредих много от причините за спукано тъпанче, но то може да бъде и резултат от травматична руптура – шамар например. Ако се потърси квалифицирана помощ в първите 24 часа, спуканото тъпанче може да бъде възстановено и да зарасне в рамките на 5 – 7 дни, при децата и по-бързо. Спукването на тъпанчето върви с няколко характерни признака – остра болка, шум в ухото и намаление на слуха, рядко кървене. Не бива да се мокри спуканото тъпанче. Не се капят капки, не се мие. Ако има някакво кървене, не се промива. Защото всяка промивка, всяко накапване на течност в тъпанчевата кухина увлича бактерии от външния слухов проход и води до гнойно възпаление. Тогава нещата стават много по-сложни и отнема по-дълго време да го лекуваме. 

Какво  да направим, ако по време на почивката детето го заболи ухо и няма наблизо лекар?

Ако детето го заболи ухо и наблизо няма специалист, във всяка аптека можете да намерите обезболяващи капки за уши. Препаратите са с различно търговско наименование, но всичките обикновено съдържат анестетик. Ако в рамките на 15-20 минути капките не помогнат, не настъпи облекчаване на болката, много ефективно е да се даде през устата течен аналгин за деца под формата на хексалгин, който се дозира според килограмите на детето. Аналгинът едновременно обезболява, успокоява и сваля температурата, ако има такава. 

Как да се борим обаче с летните ангини и възпалени сливици?

Важно е да се знае, че не всяко заболяване на сливиците е ангина. Има различни форми на ангина. Обикновено хората разбират под ангина онова бактериално остро заболяване, което е свързано със спонтанна болка при преглъщане, висока температура, увеличени лимфни възли и зачервено гърло с налепи. Обаче за да сложим тази диагноза, тя трябва да бъде подкрепена с нужните изследвания. Обичайна практика на много колеги в този случай е да предписват антибиотик, без да са сигурни какво точно е предизвикало заболяването, а налепът, който има по сливиците, въобще да не е фибринозен и не е предизвикан от бактериална инфекция, а да са просто гъби. Антибиотикът е тор за гъбите и вместо да помогне, той ще навреди. Така че има ли съмнение за ангина, трябва да се направи цялата параклиника, за да бъде поставена правилна диагноза. Иначе няма правилно лечение. 

Как е по-правилно да лекуваме  болки в гърлото – с  топъл чай или със сладолед?

Болката в гърлото може да бъде признак на различни заболявания. При всички положения се препоръчва каквото се консумира да бъде на стайна, близка до телесната температура. И много топлото, и много студеното предизвикват в следващия етап хиперемия, която може да засили болката. 

Целият разговор с д-р Заяков е тук

Д-р Вихрен Заяков има приемни часове в Болница Здравето.

Запишете час за преглед или консултация на 02/491 17 19 или онлайн в Superdoc.

Абонирай се за нашия бюлетин