Какво трябва да знаем за ухапванията от кърлежи при децата?

Публикувано на 22 06 2018

Разходките и игрите на открито са предпочитани както от децата, така  и от техните родители. Топлината и влагата обаче са идеална среда за разпространението на кърлежи.

Тези паразити се впиват безболезнено в тялото, а отстраняването им трябва да се направи веднага, щом бъдат открити и е най-добре да се извърши от лекар. Те са причина за разпространението на някои доста опасни инфекциозни болести. Използването на репеленти преди излизане на разходка е желателно. Но да не забравяме, че на практика те не гарантират 100% ефективна защита.

Какво да следим след ухапване от кърлеж?

Първите две седмици мястото на ухапването трябва редовно да се проверява дали не се зачервява повече и дали не се променя. Необходимо е да се следи  за обриви по кожата  или за появата на грипоподобни симптоми, с които започват повечето от инфекциозните заболявания, причинявани от кърлежи. В МЦ „Детско здраве“ може да направите преглед и консултация с педиатър, инфекционист и детски алерголог.

Когато реакция на кожата на мястото на ухапването е силно изразена, може да има  забавена алергична реакция към някои храни през следващите 6 месеца след ухапването. Този тип алергични реакции може да се проявят включително с  кожен обрив, оток на гърлото, подпухване на лицето, ниско кръвно налягане, затруднено дишане, дори загуба на съзнание няколко часа след хранене. В тези случаи е необходима консултация с детски алерголог.

Какъв е инкубационния преиод и симптомите на инфекциозните заболявания?

Приблизително 10 дни до 2 сезмици след ухапването от кърлеж е възможно да се появят инфекциозни заболявания. Най-често срещаните са Лаймска болест, Марсилска треска, по-рядко кърлежов енцефалит и Крим-Конго хеморагична треска. Общото на тези заболявания е, че са тежки, лекуват се само от специалисти инфекционисти и засягат целия организъм. В ранния стадий заболяванията са лечими. Затова задължително трябва да се съобщи на лекаря, ако е имало инцидент с този паразит.

Симптоми на Лаймска болест

  • Характерно зачервяване, голямо от 3 до 5 см/дм.;
  • Петното е на мястото на ухапването от кърлежа, но се появява изведнъж и расте всеки ден с по няколко милиметра;
  • В редки случаи детето може да се чувства отпаднало, да няма апетит и да стане по-капризно;
  • Възможно е увеличаване на лимфните възли до размерите на бобено зърно и усещане на болка при натиск.

 Симптоми на Марсилска треска

  • На мястото на ухапването се появява черно петънце, покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано;
  • Температурата се покачва до 38-40 градуса и се появява дребен петнист обрив по цялото тяло.

При своевременно и адекватно лечение оздравяването е успешно.  Но ако то липсва бактериите навлизат в кръвта се стига до нежелани усложнения, които засягат целия организъм.

В МЦ „Детско здраве“ може да направите преглед и консултация със специалисти педиатри, инфекционисти и детски алерголог, които внимателно преценявайки състоянието на детето да предпишат нужната терапия и проследят лечебния процес.

За записване на час за консултация и преглед – тел. 0888/ 223 062- филиал “Ами Буе” и 0888/ 906 811 – филиал “Маестро Кънев”.

Абонирай се за нашия бюлетин