Ухапване от кърлеж – а, сега на къде?

Публикувано на 01 06 2019

Продължителните дъждове създават условия за развитието на кърлежи, комари и на различни видове кръвосмучещи насекоми, които често са преносители на различни заболявания. Има ли място за притеснение, чака ли ни нова вълна от инфекции, попитахме Завеждащият Многопрофилно детско отделение д-р Ралица Делиганева  – специалист Педиатър и Детски невролог в Болница „Здравето“.

 

Кърлежите са в пиковата си популация през пролетните и летните месеци, обикновено от април до септември.

Ухапването от кърлеж е безболезнено, затова остава незабелязано. Дължи се на това, че кърлежите отделят обезболяващи вещества при процеса на кръвосмучене. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж, се дължи не толкова на самото ухапване, колкото на токсините и секретите, които той отделя, както и на микроорганизмите, които може да предаде при ухапване.

1 scaledЗа разлика от другите насекоми кърлежите често остават прикрепени към кожата за дълго време. Те предпочитат топлите и влажни зони на тялото. Веднъж попаднали на кожата, най-често мигрират към подмишниците, слабините или косата. Когато достигне желаното място, кърлежът пробива кожата и започва да смуче кръв.

От изключителна важност е и правилното отстраняване на впития кърлеж – внимателно и чрез постепенно издърпване, за да не се допусне откъсване на главичката, което впоследствие може да доведе до усложнения и хирургична намеса. След отстраняването на кърлежа кожата се почиства и дезинфекцира с йод и задължително се поставя ваксина против тетанус. Кърлежът се поставя в запечатан контейнер и по възможност се предава в РЗИ или в Лабораторията за предаваните чрез кърлежи болести, която се намира в Националния център по заразни и паразитни болести, София. Препоръчително е в продължение на няколко дни засегнатото място да се наблюдава за поява на локални петна, оток, болка, както и да се следи за увеличени лимфни възли, температура, главоболие, ставни и мускулни болки. При появата на някой от тези симптоми, задължително трябва да се проведе консултация с лекар.

След ухапване от кърлеж е необходимо възможно най-бързо да се потърси специализирана медицинска помощ, защото това намалява риска от предаване на заразата. В Болница „Здравето“ ще се погрижим за вас.

Цена за вадене на кърлеж – 30 лв. /ваксина + вадене/.

? Болница „Здравето“ ул.“Местро Кънев“ №4

☎️ 02/491 17 19, 02/491 17 55 и 0888/ 906 811

Абонирай се за нашия бюлетин