Ухапване от кърлеж – ами сега?

Публикувано на 28 04 2022

Untitled design 16
Д-р Камелия Бачовска

Продължителните дъждове създават условия за развитието на кърлежи, комари и на различни видове кръвосмучещи насекоми, които често са преносители на различни заболявания.

Има ли място за притеснение, чака ли ни нова вълна от инфекции, попитахме Завеждащият Многопрофилно детско отделение д-р Камелия Бачовска – Специалист по педиатрия и клинична хематология в Болница „Здравето“.

Кърлежите са в пиковата си популация през пролетните и летните месеци, обикновено от април до септември.Ухапването от кърлеж е безболезнено, затова остава незабелязано. Дължи се на това, че кърлежите отделят обезболяващи вещества при процеса на кръвосмучене. Увреждането, което може да предизвика един кърлеж, се дължи не толкова на самото ухапване, колкото на токсините и секретите, които той отделя, както и на микроорганизмите, които може да предаде при ухапване.За разлика от другите насекоми кърлежите често остават прикрепени към кожата за дълго време. Те предпочитат топлите и влажни зони на тялото. Веднъж попаднали на кожата, най-често мигрират към подмишниците, слабините или косата. Когато достигне желаното място, кърлежът пробива кожата и започва да смуче кръв.

От изключителна важност е и правилното отстраняване на впития кърлеж – внимателно и чрез постепенно издърпване, за да не се допусне откъсване на главичката, което впоследствие може да доведе до усложнения и хирургична намеса. След отстраняването на кърлежа кожата се почиства и дезинфекцира с йод и задължително се поставя ваксина против тетанус. Кърлежът се поставя в запечатан контейнер и по възможност се предава в РЗИ или в Лабораторията за предаваните чрез кърлежи болести, която се намира в Националния център по заразни и паразитни болести, София.

Препоръчително е в продължение на няколко дни засегнатото от кърлеж място да се наблюдава за поява на локални петна, оток, болка, както и да се следи за увеличени лимфни възли, температура, главоболие, ставни и мускулни болки. При появата на някой от тези симптоми, задължително трябва да се проведе консултация с лекар. След ухапване от кърлеж е необходимо възможно най-бързо да се потърси специализирана медицинска помощ, защото това намалява риска от предаване на заразата. В Болница „Здравето“ ще се погрижим за вас. Цена за вадене на кърлеж – 35 лв.

http://www.zdraveto.com

Абонирай се за нашия бюлетин