Упойка – тайни и рискове

Публикувано на 28 04 2022

Untitled design 11 4 e1651130814777
Д-р Антоанета Войнова

Всеки човек има различен праг на болка. Някой издържат, други не понасят и най-малкото неразположение. Обезболяването обаче е изкуство и това е една от многобройните причини анестезиолозите да са сред най-уважаваните лекари. Те премахват болката, поддържат основните жизнени функции на пациента и създават подходящи условия на хирурга, за осъществяване на оперативната интервенция. За упойките, рисковете и тайните им, разговаряме с д-р Антоанета Войнова – Завеждащ отделението по Анестезиология и реанимация към МБАЛ „Здравето“.

Д-р Войнова, как се определя вида на упойката, която използвате?

Д-р Антоанета Войнова: Здравейте. Видът на упойката винаги се избира индивидуално според пациента и интервенцията, която предстои да му се направи. За всеки анестезиолог е изключително важно да прецени предварително с какъв пациент ще се срещне и коя анестезия е най-подходяща за него, така че да гарантира неговата безопасност и да осигури на хирурга възможност да оперира спокойно. Има обща, регионална и комбинирана упойка.

Д-р Войнова, за коя болка няма упойка?

Д-р Антоанета Войнова: За болката от несподелената любов. Всички останали болки анестезията ги блокира.

Д-р Войнова, сънува ли пациента под упойка?

Д-р Антоанета Войнова: Най-прекрасните сънища, които сам си пожелае-далечно пътуване, срещи с любими хора, красиви места и гледки. Само работохолиците и по време на анестезия са пак на работа, но може би това е тяхното любимо занимание.

Д-р Войнова, какви рискове крие упойката?

Д-р Антоанета Войнова: Анестезиологията вече е напреднала до такава степен, че всички функции на организма са под постоянно наблюдение и контрол по време на хирургични интервенции. Апарати следят в реално време дишането, количеството кислород в кръвта, сърдечната и мозъчната дейност, вдишаните и издишани газове… А следят ли се всички показатели, рискът е сведен до минимум. Отделението по анестезиология и интензивно лечение на болница “Здравето” осигурява непрекъсната, висококачествена, специализирана, консултативна, амбулаторна и стационарна, медицинска дейност, извършвана от специалисти по анестезиология и интензивно лечение. При нас прилагаме съвременна еднодневна анестезия и аналгезия, която позволява ефективна еднодневна хирургия. Използваме съвременни и висококачествени консумативи и медикаменти.

Абонирай се за нашия бюлетин