УЛТРАЗВУК И БРЕМЕННОСТ

Публикувано на 14 06 2021

Ултразвук и бременност

Разговаряме с д-р Калоян Персенски, Акушер-Гинеколог/Хирург

 

ehografiyaКакво е ехография при бременни жени?

Ултразвуковото изследване (ехография) на плода по време на бременност е образна техника, която използва звукови вълни с определена честота (мегахерци), за да произведе образ на плода в матката. Ехографията помага на лекаря да изследва растежа и развитието на плода и състоянието на бременната жена. В някои случаи тя служи за откриване на възможни проблеми или помага да се потвърди определена диагноза. Първото ултразвуково изследване се извършва обикновено по време на първия триместър (от първа до тринайсета гестационна седмица) и служи за потвърждавене на бременността и изчисляване гестационната възраст на бебето. В случай, че вашата бременност протича безпроблемно следващият ултразвук се насрочва за втория триместър, когато анатомичните структури на плода стават ехографски по-различими. В случай на нужда ехотрафиите могат да бъдат извършвани и по-често.
Има два основни типа ехографско изследване по време на бременността – трансвагинална ехография и трансабдоминална. При първата с трансдюсер, който наподобява пръчка се поставя във влагалището и чрез него се получава образ. Той се използва обикновено в ранните срокове на бременността за получаване на по-детайлна информация. Трансабдоминалната ехография използва трансдюсер за получаване на образ през корема.

Има ли риск за бебето и за жената при ултразвуково изследване?

Диагностичният ултразвук по време на бременност се използва от повече от 30 години и е установено, че е безопасен за плода и за майката. Не са известни рискове, усложнения или странични ефекти както за майката, така и за бебето.

Как да се подготвя за ултразвуково изследване?

Когато ви бъде назначен преглед с ехограф или очаквате да бъде извършен такъв, може да попитате лекаря за конкретни насоки съобразно вашето състояние. Може да се наложи да приемете определено количество течности (вода), или да се въздържате от ходене по малка нужда. За вида облекло, което да си предвидите и за комфорта ви по време на изследването, от значение е дали ехографията ще се извършва през влагалището или през корема. Ако се налага извършването на ехографско изследване през влагалището, ще бъдете помолени да се съблечете от кръста надолу.

Какво да очаквате по време на изследването?

Бъдещата майка се настанява удобно на кушетка в легнало положение. Лекарят поставя малко количество специален гел без цвят, без мирис, който не оставя следи по дрехите. Той служи за предаване на ултразвуковите вълни и получаване на образа на монитора на ехографа.
В зависимост от стадия на развитие и позицията на бебето може да се разграничат глава, ръце, крака, пръсти. Ако не успявате да ги различите, помолете лекаря за разяснение.

След приключване на изследването може да се завърнете към ежедневните си дейности. Не се изисква престой в болница или проследяване.
Ехографското изследване по време на бременността дава безценна информация на лекаря за нормалното развитие и растеж на плода и уникална възможност на бъдещите родители да видят своето бебе.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Персенски има приемни часове в МЦ „Детско здраве“, София, ул. „Маестро Кънев“ 4, всеки вторник и четвъртък от 09:00 до 13:00 часа.
Необходимо е предварително записване на час.

Абонирай се за нашия бюлетин