С деца на море – как да си осигурим спокойна и безопасна почивка – съвети от нашите педиатри

Публикувано на 02 07 2022

С деца на море – как да си осигурим спокойна и безопасна почивка – съвети от нашите педиатри

  1. Пътна аптечка – какво да вземем със себе си, тръгвайки към морето:

Обезболяващо и понижаващо температурата средство; дезинфектант за обработка на рани и добавете още памук, марли и лепенки. Не забравяйте: средства против гадене, повръщане и диария, както и средства за рехидратация и средства против алергии.

2. Ухапване от насекоми

с деца на море

КЪРЛЕЖ – Кърлeжите са в пиковата си популация през пролетните и летните месеци. След разходка огледайте детето внимателно – окосмената част на главата, ушите, пъпа, в ингвиналните гънки, под мишниците, между пръстите на краката. Ухапването е безболезнено, затова остава незабелязано. След ухапване е необходимо възможно най-бързо да потърсите специализирана медицинска помощ.

ПЧЕЛА – Само пчелите оставят жилото си. Ако видите жилото, старателно го отстранете, без да притискате мехурчето, където се намира отровата и дезинфекцирайте. Най-честите реакции са оток, болезненост, зачервяване и сърбеж. Детето може да получи уртикариален обрив и ангионевротичен едем – оток на лицето, клепачите и устните. При появата на подобна симптоматика, незабавно потърсете сепециализирана помощ. Междувременно дайте противоалергично средство.

3. Диспепсия

Повръщане и разстройство – Преустановете храненето за 4–5 часа и давайте на често малки порции вода или специален разтвор за рехидратация. Още при първите симптоми е добре да започнете заместително лечение, за да се компенсират загубите на вода. Класическата диета при диспепсия е банани, ябълки, ориз и сухар. При всички случаи на рязка промяна в състоянието на детето, трябва да направите консултация с педиатър.

4. Топлинен удар

съвети от нашите педиатри

Може да се случи, ако оставите децата дълго на слънце, затворени в кола или при неадекватно обличане в топло време. Температурата на детето обикновено в тези случаи е над 40 градуса. То може да получи циркулаторен колапс, възможни са гърчове, повръщане, диария.В тези случаи детето трябва да бъде охладено незабавно – с влажни обвивания и хладка баня, с намокряне на кожата и охлаждане с ветрило или вентилатор. Спешно се консултирайте с педиатър, защото е възможно детето да развие усложнения.

Ако се нуждаете от преглед или консултация можете да намерите нашите специалисти тук.

Абонирай се за нашия бюлетин