Стомашно-чревен дискомфорт при децата

Публикувано на 03 10 2023

Стомашно-чревен дискомфорт при децата

По темата говори д-р Николета Парпулова

Периодът на новородените е много динамичен. В него се наблюдават интензивен растеж и съзряване на органите и системите. Храносмилателната система е една от тях.

Запек

Важно е да знаете, че за едно кърмаче е нормално да има 4-5 изхождания на ден, които са с по-течна консистенция, но не са диария. За децата, които се хранят с млека за кърмачета, са нормални до 2 изхождания. При някои кърмачета се наблюдават изхождания през ден, което не означава, че са със запек. За запек може да се говори, когато се набюдават изхождания на всеки 4-5 дни, които са с твърда консистенция, приличаща на гранули. Именно запекът е от първите проблеми, с които се сблъскват родителите. Дължи се на несъвършена чревна перисталтика.

Стомашно-чревен дискомфорт при децата

Диария

За нея говорим, когато изхожданията на детето са 2-3 пъти повече от нормалното. Те са кашави/воднисти, със или без кръв, слуз. Причините за диария в периода от 0-1 година са различни: диетични грешки, АБКМ, лактозна непоносимост и др. Задължително е при наличие на диария да се потърси медицинска помощ, за да се изяснят причините и да се предприемат адекватни диагностични и терапевтични действия.

Повръщане

В кърмаческата въраст най-често се дължи на рефлукс – връщане на малки количества храна непосредствено след нахранване. Обикновено се израства с възрастта. При някои деца се налага и прилагане на медикаменти, позиционно държане. Повръщане може да се наблюдава при силен плач (захласване). При някои алергии към храни безапетитието и повръщането са първи симптом. Повръщането е един от основните симптоми и при вирусни инфекции, но тогава то ще бъде придружено от диария, висока температура, влошаване на общото състояние.

Колики

Нормално физиологично състояние, най-вероятно резултат от незрялата нервна система, храносмилателна система, дисбаланса на мокробиома, непоносимостта към определени храни (към лактозата, белтък на кравето мляко). Обикновено се появяват в следобедните и вечерните часове – внезапно, обикновено след нахранване, със силно неспокойствие, зачервяване на лицето, плач до захласване, присвиване на крачетата към коремчето, студени и свити на юмрук ръчички. Може да има отделяне на газове. Коликите не изискват специално лечение. За тях могат да се използват пробиотици, капки с лактаза, залъгалки и шишета с антиколик система, масаж и гимнастика.

Цялото интервю с д-р Парпулова е в Списание Кенгуру.

Д-р Николета Парпулова има приемни часове в Болница Здравето.

Запишете час за преглед или консултация на 02/491 17 19 или онлайн в Superdoc.

Абонирай се за нашия бюлетин