Смяната на времето и влиянието върху здравето на деца и възрастни

Публикувано на 26 10 2018

В нощта срещу 28 октомври 2018г. преминаваме към зимното часово време. Точно в 4.00 ч. ще върнем стрелките на часовниците си с час назад.

Здравословния сън е изключително благоприятен за тонуса на детския организъм.
Нормализиране на съня при децата е от първостепенно значение за адаптацията на организма.

Според специалисти  на болница „Здравето”, смяната на времето често оказва неблагоприятно влияние върху здравето ни, тъй като води до разминаване на биологичния  ритъм на организма с хронологичното време. Най-засегнати от преместването на стрелките са малките деца, подрастващите и възрастните хора, като за по-чувствителните стреса е по-силен.

Обикновено 1-2 седмици са необходими на организма да се адаптира към промяната на времето. Преместването на стрелките оказва влияние както върху психическото, така и върху физическото ни състояние. Често адаптацията е съпътствана с главоболие, мигрена, умора, неразположеност и дори дезориентация. Обикновенно тези симптоми отшумяват до седмица -две. В този период може да се наблюдава липса на концентрация, апатия, раздразнителност и понижена физическа активност.

Прием на витамини и минерали чрез балансирано и здравословно хранене.
Повишаване на тонуса на организма чрез прием на сезонни плодове и зеленчуци.

Специалисти  на  болница „Здравето” препоръчват на децата и юношите  в този период  да намалят физическата си активност,  да нормализират  съня си и да повишат общия тонус на организма  с прием на витамини и минерали.  Възрастните хора трябва да бъдат много внимателни в периода след местенето на стрелките, тъй като процента на хоспитализираните пациенти в този период се увеличава значително.

В случай, че имате нужда от преглед или консултация, специалисти на болница „Здравето” са на Ваше разположение.

За записване на час за консултация и преглед – тел. 0888/ 223 062- филиал “Ами Буе” и 0888/ 906 811 – филиал “Маестро Кънев”.

 

Абонирай се за нашия бюлетин