Сезонни заболявания при децата

Публикувано на 02 11 2023

Сезонни заболявания при децата и как да подсилим имунитета им през есента и зимата?

По темата в подкаста на NOVAPLAY – „Д-р Здраве с Мария“ говори д-р Боряна Христова, част от екипа на Болница Здравето.

През есенно-зимния сезон децата често са склонни към настинки и инфекции. Най-характерни сред оплакванията са на първо място хремата,
следва кашлицата, както и състояния като ларингит, бронхиолит, бронхит и дори пневмония. Възможни са и заболявания като отит и конюнктивит.

Хремата напр. е състояние, което се причинява от ВИРУСИ и не се влияе от приложението на АНТИБИОТИЦИ. Те се прилагат единствено, след доказване на бактериална инфекция. Нормално е детето да има кашлица (включително през нощта), тъй като лигавицата е възпалена, а в легнало положение секретите се стичат назад към гърлото.

децата
имунитет

Независимо, обаче, дали става дума за обикновена настинка или по-сериозна вирусна или бактериална инфекция, имунитетът в този момент е
компрометиран. Ето защо най-добре е да се ограничат контактите на детето с други деца, които биха могли също да са носители на инфекции. Още повече, ако детето е хремаво, то би могло да заразява по въздушно-капков, както и по контактен път хората, с които общува. Не на последно място една „лека настинка“ за дадено дете би могла да се окаже сериозно предизвикателство за друго, което има съпътстващо или хронично заболяване.

Как може да се засили детският имунитет в есенните месеци?

Преди да се пристъпи към включването на хранителни добавки, витамини и/или медикаменти, хубаво е всеки родител да помисли върху няколко основни елемента, от които зависи здравето (имунитетът) на тяхно дете:
Хранителен режим – редовна консумация (5 пъти дневно) на малки порции разнообразна, здравословна храна
Задоволителен прием на течности – ВОДА! – и ограничаване приема на сокове и подсладени газирани напитки
Стриктен режим на бодърстване и сън, съобразен с възрастта на детето
Редовна (всекидневна!) физическа активност на открито
Проследяване Индекса на телесна маса да бъде в нормални стойности

Ако всички тези фактори са изпълнени, тогава вашето дете ще боледува в рамките на нормалното. Физиологично във възрастта до 7 години децата боледуват по-често. Нормално е. Това е периодът, в който се сблъскват за първи път с множеството заобикалящи ни патогенни микроорганизми. Всяко дете е индивидуално и нуждата от добавяне на витамини, хранителни добавки или медикаменти трябва задължително да бъде обсъдена с лекуващия лекар.

Гледайте селият разговор в д-р Боряна Христова в подкаста на NOVAPLAY – „Д-р Здраве с Мария“ тук:

Можете да запишете своят час за консултация при д-р Боряна Христова ТУК

При нужда от допълнителна информация, можете да се свържете с нас ТУК

Абонирай се за нашия бюлетин