РЕНТГЕНОВО ИЗСЛЕДВАНЕ

Публикувано на 22 12 2021

Разговаряме с д-р Димитър Константинов, специалист Образна диагностика

„Какви въпроси възникват, преди провеждане на рентгеново изследване“?
Д-р Димитър Константинов: „Рентгеновите лъчи са вид йонизиращо лъчение, което преминава през различни обекти, включително и човешкото тяло. Плътните тъкани в тялото като костите абсорбират много рентгенови лъчи и изглеждат бели на рентгенови снимки, докато по-малко плътни тъкани като мускулите и вътрешните органи абсорбират по-малко рентгенови лъчи и на рентгенови снимки са в нюанси на сивото. Когато рентгеновите лъчи преминат през въздух тогава на рентгеновите снимки се виждат черни сенки. Рентгеновото изследване подпомага откриване на фрактури (счупвания), тумори, чуждо тяло, инфекции, отклонения в растежа и промени в структурата и размера на костите“.

Д-р Константинов, необходима ли е предварителна подготовка?
Д-р Димитър Константинов: Когато предстои изследване на хранопровод, стомах и дуоденум, лицето трябва да не е закусвало и пило вода, извършва се на гладно най-късно до 10:30 часа. Преди да си направите рентгеново изследване кажете на Вашият лекар, ако сте бременна или кърмите, за да се прецени метода на изследване. Рискът обикновено е много по-нисък от ползите, които може да има.

Д-р Константинов, какъв е методът на провеждане на изследването?
Д-р Димитър Константинов: Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист – рентгенолог. По време на изследването ще сте легнал или прав. Необходимо е да стоите неподвижен, за да не се размаже образа. Използват се лични предпазни средства при провеждане на рентгеновото изследване. При нужда с оглед на диагнозата може да се наложи допълнителна снимка.

Д-р Константинов, има ли рискове от провеждането на изследването?
Д-р Димитър Константинов: Не, защото се снима по новите стандарти с твърди лъчи и много кратка експонация.

Д-р Константинов, кога не трябва да се провежда изследването?
Д-р Димитър Константинов: Рентгеновото изследване може да не бъде проведено, ако диагнозата може да се постави с друг метод.

В МБАЛ „Здравето“ се извършват разнообразни образно-диагностични изследвания. Приемат се пациенти от всички възрастови групи с направление по НЗОК, частни здравноосигурителни фондове, както и платен прием. Извършват се всички видове конвенционални рентгенографски изследвания, контрастно изследване на хранопровод, стомах и дуоденум.

Абонирай се за нашия бюлетин