ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ ПРИ ДЕЦАТА

Публикувано на 24 11 2021

В условията на пандемия и извънредно положение, фокусът на живота рязко се променя. Неизбежно, всички промени от здравословно, социално, материално, битово и др. естество рефлектират върху нашето здраве. Хората се настройват на режим „оцеляване“. За да продължим нататък е необходимо да се погрижим и за психичното здраве на децата като важен компонент от цялостната ни същност, споделя Пенка Койчева – клиничен психолог в Медицински център „Детско здраве” и МБАЛ „Здравето”.
Днес тя отговаря на въпроси от общ характер, които си задава всеки един от нас.

Г- жо Койчева, в какви случаи родителите да се обърнат за помощ към Вас като психолог?

Най-често родителите се обръщат към мен, когато се установили някакъв проблем или за него са насочени от друг специалист. За съжаление все повече това са различните видове изоставане в развитието, наличие на аутистични маркери в поведението/ развитието, емоционални прояви и състояния, с които родителите не знаят как да се справят, прояви на агресия, изразено опозиционно повдение или автоагресия , тикови разстройства, разстройства на съня, хиперактивно поведение с или без дефицит на внимание, обучителни затруднения от различно естество, междуличностни отношения в семейството и социалната среда, обучителни затруднения, съдебни казуси, домашно насилие и др. Всяка възраст има своите особености и понякога- кризи. Ние сме динамична, променлива величина.

Могат ли психичните симптоми да се проявяват по телесен начин?

Никога не изолирам психиката от физиката. Подходът е холистичен. Душата и тялото са безспорнно и двустранно свързани и си влияят непрекъснато. Психосоматика.

Какво бихте посъветвали родителите?

Да наблюдават активно детето си! Да общуват с него качествено, да го прегръщат, да му казват и показват колко го обичат, колко е значимо за тях. Да се забавляват заедно.

Как да помогнем на детето ни да спи добре?

Чрез създаване на режим на лягане и заспиване, елиминиране на стимулите, които възбуждат емоционално детето преди сън, осигуряване на спокойна атмосфера, по- възможност вечеря до 19 ч., достатъчна и приятна физическа активност през деня за детето. Хормонът на съня не обича осветлението. Създайте на детето собствен кът за заспиване и ако не налага особени грижи поради заболявяне или не е кърмаче, нека да спи в самостоятелна стая. Разбира се, формулата не е универсална и всеки индивидуален случай изисква персонална насока. Чрез търпение, постоянство, разбиране и любов, се създават нови психични вселени.

„Човек се справя и изгражда стратегии, когато знае. Когато не знае остава в тревога, която ражда различни конкретни страхове и неувереност. Днес родителите имат трудната задача да отговарят на трудни детски въпроси и нещо повече – да ги предусещат“, допълва тя.

Запишете час за преглед или консултация при Пенка Койчева в Болница “Здравето”или в МЦ „Детско здраве“ тук.

Абонирай се за нашия бюлетин