ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ И COVID-19

Публикувано на 13 12 2021

При всеки пети COVID-19 може да отключи психично заболяване

По темата разговаряме с Галина Аспарухова – Клиничен психолог към Болница „Здравето и МЦ „Детско здраве“.

Депресия, безсъние, страхова невроза: това са само част от дългосрочните последици, с които се борят хора, боледували от COVID-19.
Вече близо две години човечеството живее с COVID-19 и неговите мутиращи варианти. За тези две години много хора се пребориха с този поразяващ вирус, други за съжаление загубиха битката.
Ако в началото, когато все още нищо не се знаеше за този коварен вирус и основна цел бе да се опазим физически, сега вече има неоспорими доказателства, че той атакува и нашата психика. Не по-малко важно е да се опази и съхрани психичното здраве на човека.
С цел опазване физически, бяха наложени безпрецедентни мерки, които дадоха отражение във всяка една сфера от нашия живот.
Това, което мога да кажа от личен опит в работата си като психолог е, че през 2021 г., много от хората, които се обръщаха за психологическа помощ, бяха именно пациенти прекарали тежко COVID.
Най-често срещаните симптоми, които се наблюдават са:
изразена тревожност
депресия
безсъние
Често същите заявяват, че имат добри резултати от проведените контролни медицински и лабораторни изследвания, но в същото време заявяват, че нямат сили и желание за нищо, нещата, които преди това са ги радвали – сега не им носят същата наслада, удоволствие. Изпитват голяма трудност при извършването на елементарни действия от ежедневието, неглижират личната хигиена.
Необходимо е да бъдат взети навременни адекватни мерки.
Недейте да чакате и да отлагате прекалено дълго консултация с психотерапевт.
Прекалено задържаният страх предизвиква тревожност и загуба на вътрешния контрол у човека.
Обадете се лично на телефон 0889 374 843 и запишете своя час за психологическа консултация.

Абонирай се за нашия бюлетин