ПСИХИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ след прекаран COVID-19

Публикувано на 19 04 2021

Галина Аспарухова – Клиничен психолог към Болница „Здравето“ и МЦ „Детско здраве“

СЗО алармира, че всеки пети пациент е с психични проблеми след прекаран COVID-19. Ако в началото, когато все още нищо не се знаеше за този коварен вирус и основна цел бе да се опазим физически, сега след малко повече от година, то не по-малко важно е да се опази и съхрани психичното здраве на човека.
Този непознат за човечеството вирус, наложи безпрецедентни мерки, които дадоха отражение във всяка една сфера от нашия живот.
Това, което мога да кажа от личен опит в работата си като психолог е, че в последните 3-4 месеца, в кабинета зачестиха случаите на хора преболедували COVID, които търсят психологическа помощ. Най-често срещаните симптоми, които се наблюдават са:

изразена тревожност
депресия
безсъние

Често същите заявяват, че имат добри резултати от проведените контролни медицински и лабораторни изследвания, но в същото време заявяват, че нямат сили и желание за нищо. Нещата, които преди това са ги радвали – сега не им носят същата наслада и удоволствие. Изпитват голяма трудност при извършването на елементарни действия от ежедневието, неглижират личната хигиена.Abstract Online Business Class Instagram Post

Необходимо е да бъдат взети навременни адекватни мерки, в противен случай човек е обречен на инвалидизация.

Недейте да чакате и да отлагате прекалено дълго консултация с психолог, психотерапевт.
Прекалено задържаният страх предизвиква тревожност и загуба на вътрешния контрол у човека.
Обадете се лично на телефон ☎ 0889374843 и запишете своя час за психологическа консултация.

Абонирай се за нашия бюлетин