Пролетни алергии: причини, симптоми и ефективни стратегии за облекчаване

Публикувано на 23 04 2024

Пролетни алергии: причини, симптоми и ефективни стратегии за облекчаване

“С настъпването на пролетта, много от нас се радват на по-топлото време и цъфтящата природа. За съжаление, този красив сезон също така води и до увеличаване на случаите на алергии, които могат сериозно да повлияят на ежедневието ни” – споделя д-р Мирослава Рашева, специалист Алерголог и Педиатър, с над 25 г. опит, част от екипа на Болница Здравето. И допълва, че разбирането на причините и симптомите на алергията, както и прилагането на ефективни стратегии за облекчение, са ключов фактор за подобряване качеството на живот на засегнатите хора.

пролетни алергии

Алергията е необичайна реакция на имунната система в резултат на контакта с определено вещество, което обикновено е безвредно. Причинителите, наречени алергени, могат да бъдат храни, прах, животински косми, насекоми, лекарства и други. Пролетните алергии обикновено са предизвикани от инхалаторни алергени като полени, треви и плевели, а топлите и ветровити дни помагат за разпространението им във въздуха, което увеличава риска от алергични реакции. Други фактори като замърсяване на въздуха и мухъл също могат да допринесат за влошаването на симптомите.

Симптомите на пролетните алергии могат да варират от леки до тежки и обикновено включват: хрема или запушен нос; често кихане; сърбящи, зачервени или сълзящи очи; сърбеж по кожата или обриви; умора и раздразнителност.

Стратегии за облекчение:

Избягване на алергени: Най-ефективният начин за справяне с алергиите е да се намали излагането на алергени. Затварянето на прозорците по време на висок поленов индекс и използването на климатик с филтри за въздух може да помогне значително.

Редовно почистване: Почистването на дома, изпирането на дрехите след излизане навън и душът преди лягане могат да помогнат за премахване на полена от тялото и жилището.

Медикаменти: Антихистамини, деконгестанти, назални спрейове и очни капки са често използвани средства за облекчаване на симптомите.

Имунотерапия: За хора с тежки алергии, имунотерапията (алерген-специфична имунотерапия) може да бъде опция. Този метод включва регулярно приемане на малки дози алерген, за да се намали чувствителността към него.

Още по темата гледайте в подкаста на NOVA PLAY – „д-р Здраве с Мария„.

Запишете своя час за преглед или консултация при д-р Мирослава Рашева онлайн ТУК.

Абонирай се за нашия бюлетин