Пробиотици за деца – защо, как и колко?

Публикувано на 07 10 2022

Пробиотици за деца – защо, как и колко?

По темата говори д-р Камелия Бачовска, педиатър, детски хематолог

Каква е ролята на пробиотиците и полезни ли са за най-малките?

Здравейте. Да, пробиотиците навлизат все по често като допълнителна терапия в нашата педиатрична практика. Пробиотиците представляват живи, добри бактерии. Микрофлората в нашия организъм е добре, когато сме здрави, но когато се разболеем напр. от чревна или дихателна инфекция и започнем да приемаме лекарства тя се нарушава. Разрастват се патогенни микроорганизми – най-често гъбички, които могат да доведат до диария, различни видове налепи по лигавиците и др. Нашата задача е да предотвратим това. И тук идва ролята на пробиотиците, които ще ни помогнат да се справим с тази ситуация.

пробиотици деца

Как да даваме пробиотици на детето?

Пробиотиците никога не се дават на гладно, тъй като киселинността на стомашния сок може да ги разруши и така те няма да достигнат до червата. Препоръчвам да давате пробиотик на детето по време или след хранене.

Колко време трябва да даваме пробиотици на детето – само когато е болно или и след това?

Важно е родителите да знаят, че приемането на пробиотици продължава дълго – мин. 10-15 дни. Когато имаме раздразнено дебело черво, нещо което се среща често през последните години, може да се наложи приемане на пробиотик с месеци, за да може децата да възстановят нормалната функция на стомашно-чревния тракт.

пробиотици деца

Да даваме ли пробиотик по време на антибиотична терапия?

Да. Това е много важно. Даването на пробиотици трябва да започне не по-късно от 72 часа след започването на антибиотичното лечение. Да се дава повреме и след хранене и приемът да продължи поне 20 дни след спирането на антибиотика. Важно е да знаем и че пробиотиците действат положително и на имунната система.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Камелия Бачовска преглежда в МБАЛ “Здравето” на ул. Маестро Кънев, 4.

Абонирай се за нашия бюлетин