При грип – много течности и по-леки въглехидратни храни при децата

Публикувано на 31 01 2023

ПРИ ГРИП – МНОГО ТЕЧНОСТИ И ПО-ЛЕКИ ВЪГЛЕХИДРАТНИ ХРАНИ ПРИ ДЕЦАТА

По темата пред dama.bg говори д-р Виолета Колева

Д-р Колева, с какви оплаквания се обръщат пациентите за помощ към вас в настоящия период?

Намираме се в пика на вирусните инфекции. Тази есен и зима се наблюдава висока заболеваемост не само в България, но и по света – грип, Ковид-19, респираторен синцитиален вирус, варицела… Причината е нетренираният имунитет по време на пандемията, изолацията, носенето на маски, дезинфекцията. Типично за зимата в момента преобладават респираторните оплаквания, като най-честите симптоми са висока температура, водниста хрема, възпалено гърло, отпадналост, мускулни болки, главоболие, кашлица.

грип д-р колева
д-р Виолета Колева

Знаем, че при грипа е характерно острото внезапно начало и високата температура, която обаче не бива да ни плаши. Високите градуси са най-естественият защитен механизъм на тялото срещу бактерии, вируси, гъбички. Нещо повече – фебрилитетът е индикация, че имунната система работи ефективно! Поради тази причина не се препоръчва прибързано да се приемат температуропонижаващи лекарства, ако градусите са под 38 С. Ако бързо свалим температурата до 36-37 С, създаваме благоприятни условия за болестотворните организми.

Опасни ли са грипните вируси след изолацията през последните години? До какви усложнения могат да доведат?

По-тежко боледуват кърмачета и деца, родени в този период поради факта, че не са имали контакт с разнообразни патогенни причинители. Поради по-крехкия си организъм децата са по-склонни към усложнения от прекаран грип, както и пациентите с хронични заболявания (сърдечно-съдови, бъбречни, диабет и др.), възрастните хора. В хода на боледуването може да настъпят усложнения като бронхити, пневмонии. Освен това дори най-леката вирусна инфекция може да утежни едно хронично заболяване и да протече по-затегнато. Подобно на Ковид-19, вирусът на грипа също може да увреди кръвоносните съдове, миокарда на сърцето.

Как можем да си помогнем при първи симптоми на разболяване?

При първи симптоми на грип можем да действаме със симптоматични и общоукрепващи средства, да облекчим оплакванията. Голяма част от инфекциите при децата са вирусни. Приложение на антибиотик не е необходимо, освен ако няма наслагване на бактериална инфекция. Начинът да подпомогнем организма е повишеният прием на течности – вода, билков чай, подсладен с мед, по-леки въглехидратни храни. При необходимост и антипиретици при температура над 38-38,5 С.

грип

Друг метод в помощ на борбата с респираторните инфекции, особено в ранните фази, е приложението на инфлуцид, който има широко противовирусно действие, облекчава всички основни симптоми на грип и съкращава периода на боледуване. Инфлуцид е с изцяло природен състав, повлиява благоприятно и високата температура, елиминира възпалението на дихателната лигавица и повишава имунната защита. Друг голям позитив от приема му е, че предпазва от усложнения.

Освен лечебен, инфлуцид има и профилактичен ефект – подходящ е и за най-малките деца – над 1 год. Наблюденията ми са, че има много добра поносимост във всяка възраст, без нежелани странични ефекти. Препоръчвам на пациентите всяка година да започнат профилактика с Инфлуцид срещу грип и настинки в периода септември-октомври, като могат да подновят профилактичния прием (3 пъти по 1 табл. дневно) и в периоди на повишена заболеваемост.

Друг проблем, който съпътства острите респираторни инфекции (като грип), е хремата. Тя сама по себе си не е болестно състояние, представлява възпаление на носната лигавица и кухина. При риносинуитите се наблюдава повишена секреция, която може да се стича и към гърлото, в резултат на което инфекцията да се разпространи. Това състояние обикновено трае около 10-14 дни. Продължителната употреба на деконгестанти обаче (това са спрейове и капки за хрема, които имат съдосвиващ ефект), не е препоръчителна. Затова при респираторни инфекции с дразнеща упорита хрема е по-добре да се използват новото поколение спрейове, създадени с наноколоидно сребро.

Цялто интервю с д-р Виолета Колева четете на ©Dama.bg

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Виолета Колева преглежда в МБАЛ “Здравето” – ул. Маестро Кънев, 4

Абонирай се за нашия бюлетин