Прием на дете в болница – какво да очакваме?

Публикувано на 18 06 2024

Прием на дете в болница – какво да очакваме?

Темата коментира д-р Боряна Христова

Детето ви е болно. Прегледано е от педиатър, назначена е терапия за вкъщи. Въпреки това, минават два-три дни и този път – симптомите не изчезват или дори задълбочават. Водите детето отново на преглед и докторът установява причина, поради която е необходимо прием на детето в болница и провеждането на БОЛНИЧНО ЛЕЧЕНИЕ! Има семейства, които са се сблъсквали много пъти с този проблем, а има и такива, на които никога не се е налагало. Независимо от кои сте, тази кратка информация по темата би могла да се окаже полезна и за вас и вашето дете.

Има един основен фактор, който е валиден за всички, на които се налага прием в болница и това е – СТРЕСЪТ. Той е огромен и изобщо не е за подценяване. От една страна е стресът, който преживяват родителите:

Прием на дете в болница д-р Боряна Христова
Д-р Боряна Христова, МБАЛ Здравето
 • „Детето ми е болно, ще се излекува ли бързо и без последствия?“
 • „Как ще успея да се справя сам/сама в болницата с него?“
 • „Колко и какви изследвания ще бъдат проведени, и ще бъдат ли болезнени за моето дете?“
 • „Екипът, който ще се грижи за детето ми – ще бъде ли достатъчно компетентен, ще бъдат ли внимателни и мили с детето ми?“

Това са само част от безброй въпроси, които нахлуват в главата на родителите през първите минути, след като чуят новината, че се налага да останат в болница. Да не говорим за съпътстващото обстоятелство, че през това време самото дете най-често е разплакано и непреклонно, че не желае да остане и иска да се прибере у дома.

Първо бих искала да обърна внимание на това, че лекуващият лекар РАЗБИРА и СЪЧУВСТВА на цялото семейство, когато се стигне до такъв момент. Никой лекар не би желал да причинява подобен стрес на своите пациенти, особено когато говорим за деца.

Когато все пак приемът на дете в болница е неизбежна, лекарите всячески се стараят да сведат неизвестните до минимум, да отговорят на всички въпроси и да действат по възможно най-безболезненият за семейството начин. Има моменти, при които състоянието на детето е такова, че е необходимо да се действа възможно най-бързо. След това обаче винаги се обръща внимание и се разговаря, вече на спокойствие, с родителите.

Накратко ще изложим стъпките, през които се преминава, за прием на дете в болница:

Администрация – родител/настойник на детето трябва да попълни папка с документи и да представи своя лична карта (или друг документ за самоличност)

Изследвания – в съответствие със заболяването, на детето ще бъдат извършени различни процедури, които могат да включват:

 • Рентгенография
 • Ехография
 • Вземане на кръв/урина/секрет от гърлото и/или носа
Прием на дете в болница

Настаняване в Детско отделение – когато дете пристигне в Детско отделение, то първо бива настанено (заедно с родител) в стаята, в която ще пребивава през следващите няколко дни. След това е необходимо да бъдат измерени няколко показателя – ръст, тегло, телесна температура и др.

Предстои поставянето на АБОКАТ, което е може би най-притеснителният момент, както за детето, така и за майката/бащата. Детето остава в манипулационната заедно с медицинския екип. Самото поставяне на абокат (убождането) обикновено трае по-малко от 5 секунди.

През останалото време се прави подготовка на детето, на мястото на убождането, на необходимите за целта консумативи и за фиксиране с лепенки на вече поставения абокат.

Детото се връща на родителите и започват да се прилагат назначените от лекар медикаменти – инхалации, вливания и т.н.

Има нещо важно, което е добре родителите да знаят и то е следното – една от основните цели на болничното лечение е осигуряването на постелен режим и покой на самото дете/пациент. Много често получаваме въпроси:

 • „За какво се налага да лежим в болница, та вие вляхте една банка с разтвор и това е“?
 • „Детето ми получава венозен антибиотик веднъж дневно, та ние това и у дома можем да го правим?“
 • „Детето ми не се е изхождало от вчера, значи му мина диарията, защо е необходимо да стоим в болница?“, както и много други.

!Приемът на дете в болница осигурява няколко ползи за децата, които у дома няма как да се осъществят:

 • 24/7 наблюдение от медицински екип.
 • Ограничаване контактите на детето с други хора в момент, когато имунитетът е компрометиран.
 • Осъществяване на адекватни и моментални мерки при настъпила промяна в състоянието, което често се налага в детската възраст.
 • Контрол на състоянието и провеждане на допълнителни изследвания при необходимост.
 • По-бързо овладяване на острите симптоми с цел максимално бързо детето да бъде възрано у дома за продължаващо лечение и др.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Боряна Христова преглежда в Болница “Здравето“. Можете да запишете своя час онлайн в Superdoc ТУК или да ни потърсите на дежурните ни телефони.

Абонирай се за нашия бюлетин