Как да направим престоя на детето в болница по-лек?

Публикувано на 24 11 2022

Как да направим престоя на детето в болница по-лек?

Полезни съвети от психолозите в Болница Здравето.

Приемането в болница за всяко дете, а и за родителите му е неприятно и тежко преживяване. Ето защо е крайно необходимо във всяко медицинско заведение да има психолог, който да помогне както на детето, така и на родителя да изживее този период по-леко.

Ето и няколко полезни съвета от нашите специалисти – психолози:

  • Вземете със себе си най-любимите играчки на детето и много книжки с картинки. Така ще можете да запълните времето с четене, игри и разглеждане.
престой в болница
  • Говорете на детето за манипулациите, които му предстоят. По този начин детето няма да се страхува от неизвестното, което му предстои. Никога не го лъжете, че няма да го боли, за да не загуби доверието си към вас.
  • Ако детенцето е по-малко, старайте се много да го гушкате и милвате (стига състоянието му да го позволява). Пейте му много песнички, стойте максимално близо дo него, така че да може да ви вижда всеки един момент.
  • Опитайте се да намерите и общ език с другите майки от отделението, те биха могли да ви успокояват, когато сте най-притеснени.
  • Опитайте се да мислите възможно най-малко за болестта на детето, мислете повече за това как да го ангажирате с приятни занимания, за да се зареди с положителни емоции. Така времето ви ще мине с по-малко притеснения.
  • Внимавайте детето да не усети вашето притеснение, за да не се изплаши още повече от новата обстановка.

В Болница „Здравето“ и МЦ „Детско здраве“ работят водещи специалисти в областта на детското здравеопазване, като и клинични психолози, които предлагат прегледи и консултации както за деца, така и за цялото семейство.

Запишете своя час за консултация тук.

Абонирай се за нашия бюлетин