Помощ! Варицела!

Публикувано на 21 02 2023

Помощ! Варицела!

По темата говори д-р Николета Парпулова

Какво представлява варицелата?

Варицелата, известна още като „дребна шарка“ или „лещенка“ е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела Зостер вирус.

николета парпулова д-р
д-р Николета Парпулова

Какви са симптомите? 

Варицелата може да протече при различен начин при различните деца. Обикновено първите симптоми се появяват в края на инкубационния период, който е средно 14 дни. Много често преди появата на обрив може да има неспецифични прояви – отпадналост, температура под 38 C, хрема, лека кашлица, главоболие и др.

Характерният обрив при варицела настъпва остро с повишаване на температурата над 39 C и обхваща лицето, окосмената част на главата, гърди, корем, гръб, както ръцете и краката. Ходилата и дланите не са засегнати. Характеристика на обрива – първо се появяват малки пъпки с розово-червен цвят, които впоследствие се превръщат в макули. Макулите стават папули, които за няколко часа се трансформират във везикули – малко мехурче с бистра течност. След 2-3 дни везикулите се превръщат в корички – крусти.

Как да я лекуваме?

варицела

Целта на лечението е овладяване на температурата, сърбежа и предпазване от усложнения. По-голямат част от децата се лекуват в домашни условия, но понякога се налага болнично лечение. Задължително детето се карантинира за 10 дни. Трябва да се поддържа хигиена на кожата, за да се избегне бактериална инфекция. Мит е, че децата не се къпят. Напротив, препоръчва се ежедневно къпане, като се използват меки измивни пяни.

Цялото интервю с д-р Парпулова е в Списание Кенгуру.

Д-р Николета Парпулова има приемни часове в Болница Здравето.

Запишете час за преглед или консултация на 02/491 17 19 или онлайн в Superdoc.

Абонирай се за нашия бюлетин