Пневмоторакс

Публикувано на 19 06 2023

Диагностика на пневмоторакс с технология с изкуствен интелект за умна рентгенография

Пневмотораксът е наличие на значително количество въздух в плевралното пространство. При навлизането му настъпва притискане на белия дроб, избутване на медиастинума (пространство в гръдния кош) и органите му към здравата срана. Диафрагмата е избутана надолу. В резултат се нарушава дихателната функция, дейността на сърцето и големите кръвоносни съдове.

Видове пневмоторакс:

пневмоторакс

Травматичен пневмоторакс – наблюдава се при открити и закрити травми на гръдния кош. Може да възникне и като усложнение при различни диагностични или лечебни процедури.

Спонтанен пневмоторакс

Първичен – настъпва за първи път и рядко е обвързан с болест на белия дроб. Среща се в млада възраст, по-често при мъже между 20 и 30 години. Много често той може да протече и като „скрит“, като дори и чрез образните методи трудно може да бъде доказан.

Вторичен (симптоматичен) – развива се при редица заболявания на белия дроб, при които се нарушава целостта на плеврата и прониква въздух в плевралното пространство.

Изкуствен (лечебен) – създава се изкуствено

Причини:

  • при хора с хронични белодробни заболявания;
  • при травма в областта на гръдния кош;
  • след увреждане
  • като усложнение на някои видове медицинско лечение.

Симптоми – оплакванията могат да варират от съвсем лек до тежък задух, шок и животозастрашаваща белодробна или сърдечна недостатъчност.

  • внезапна, остра болка в гръдната област;
  • задух; бързо, плитко дишане
  • липсващо или силно намалено дишане при преглед на засегнатата гръдна половина;
  • девиация на трахеята;
  • тимпанизъм (забавени движения на гръдния кош) при перкусия

При усложнен пневмотракс болните се оплакват от неспокойствие и задух. При нарастващ пневмоторакс задухът силно се усилва, придружен от силен бодеж в съответната гръдна половина и учестяване на сърдечната дейност.

Как се поставя диагнозата пневмоторакс?

За диагностицирането на пневмоторакс допринасят данните от анамнезата за гръдна травма или за предшестващо заболяване на белия дроб. Най-голямо значение обаче има рентгеновото изследване, което показва големината на пневмоторакса, състоянието на плевралната кухина и на белодробния паренхим.

В Болница Здравето използваме иновативната технология за умна рентгенография с изкуствен интелект – qXR на Qure.AI за диагностика на пневмоторакс.

Какво е лечението при пневмоторакс?

Лечението е хирургично, като зависи от вида и големината на пневмоторакса.

Ако се нуждаете от преглед или консултация можете да видите нашите специалисти тук или да запишете час в кабинет Умен Рентген тук.

Научете повече за Умен Рентген тук или за технологията qXR на Qure.AI тук.

Абонирай се за нашия бюлетин