ОСТРО НАСТЪПВАЩИ КАШЛИЦИ ПРИ РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ

Публикувано на 16 12 2021

По темата разговаряме с д-р Камелия Бачовска, Завеждащ многопрофилно детско отделение към МБАЛ „Здравето“, специалист педиатър и клиничен хематолог

През зимата броят на пациентите с дихателни инфекции, съпроводени с кашлица и хрема се увеличава. Обикновено тези инфекции се лекуват симптоматично, но понякога се усложняват. Причините за респираторна инфекция могат да бъдат много разнообразни. Освен набора от патогени, провокиращи един или друг тип инфекция, има и други предразполагащи фактори, които също играят важна роля:

Чести боледувания
Физическо изтощение
Стрес
Алергични реакции

При децата почти винаги причинител на инфекцията са вируси – рино, адено или парагрипни (които могат да причинят ларингит). Симптомите са сходни – хрема, а на следващия ден – кашлица, която нарушава съня на детето и притеснява родителите. В повечето случаи лечението е симптоматично, но е важно родителите да не избират сами лекарство, тъй като препаратите имат различни действия.

Сухата, дразнеща кашлица обикновено идва от горните дихателни пътища или от стичането на секрет от носоглътката назад. Наблюдават се различни степени – при някои деца има лаеща кашлица и дрезгав глас, а при други гласът изчезва, почти няма кашлица, но дишането е силно затрудненото – състояние, на което трябва да се обърне специално внимание, тъй като е симптом на ларингит.

Важно е родителите да знаят, че при продължителна кашлица, особено при дете над 4-5 г., е добре да се потърси и евентуално възпаление на синусите. Именно то може да е причина без никаква находка в белия дроб детето да кашля с месеци.

Запишете час за преглед или консултация при д-р Камелия Бачовска тук.

Абонирай се за нашия бюлетин