Остри гастроентерити в детска възраст

Публикувано на 19 05 2022

Остри гастроентерити в детска възраст

Острите гастроентерити са едно от най-честите заболявания в детска възраст, затова помолихме д-р Ива Петрова да ни посъветва за какво да следим и какво да правим, ако детето ни попадне в тази ситуация.

Untitled design 9 8
д-р Ива Петрова

Д-р Ива Петрова: „Острите диарии (гастроентерити) се срещат в над 85%. Имат самоограничащ се характер и продължават 5-7 дни. Пролонгирана диария, протичаща между 7-14 дни, се наблюдава средно в 10%. Хронична диария – диария без остро начало с продължителност над 14 дни, дължаща се на възпалителни чревни заболявания, структурни аномалии на храносмилателната система.“

Д-р Петрова, с какво се характеризират острите гастроентерити в детска възраст?

Д-р Петрова: Първият алармиращ и основен синдром, който насочва към едно такова заболяване е появата на диариен синдром т.е. увеличаване на броя на изхожданията (повече от 3 за 24 ч.), промяна в тяхната консистенция (кашави или воднисти), количество >10 ml/kg т.м. за кърмачета и >200 g/дн. за деца и допълнителни симптоми като повишаване на температурата, отпадналост, безапетитие, нерядко гадене и повръщане.

Д-р Петрова, кой е застрашен най-много?

Д-р Петрова: Поради анатомичните и функционални особености на детския организъм най-често и тежко боледуват децата в ранна кърмаческа възраст и популацията до 3-годишна възраст.

Д-р Петрова, какво е поведението при тези случай?

Д-р Петрова: Поведението е в зависимост от анамнезата – началото, продължителността и вида на диарията, клиниката – степента на дехидратация, наличие на данни за малнутриция и етиологичния агент. Водеща цел – рехидратация и корекция на електролитния дисбаланс. Прилагането на антимикробни средства е необходимо само при доказан патогенен причинител. Естествено не трябва да забравяме и подходящия хигиенно-диетичен режим и лична хигиена – важни превантивни средства за успешно лечение на заболяванията на стомашно-чревния тракт.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Ива Петрова преглежда в МБАЛ „Здравето“ ул. Маестро Кънев, 4

Абонирай се за нашия бюлетин