ОПАСНИ ЛИ СА СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ ЗА БЕБЕТАТА?

Публикувано на 22 06 2021

С настъпването на летният сезон, за предпочитане e децата, дори и най-малките, да прекарват колкото може повече време на открито – на чист въздух и сред природата. Не трябва да забравяте обаче, че така приятните, топли и слънчеви лъчи могат да бъдат и опасни, предупреждава д-р Камелия Бачовска – Завеждащ Многопрофилно Детско отделение – Специалист Педиатър, Клиничен хематолог към Болница „Здравето“ – София.

Д-р Бачовска, какво влияние има температурата през лятото за бебетата?

Д-р Камелия Бачовска: Здравейте! Бебетата до 1 г. възраст нямат добре развита термо регулация. Освен това при тях и потните жлези са недоразвити, особено първите един, два месеца след раждането, което създава невъзможност на бебето да се охлажда, отделяйки пот.

Д-р Бачовска, какви са признаците за претопляне при малките деца?

Д-р Камелия Бачовска: Най – тревожните признаци на претопляне са: отпадналост, вялост, сънливост, повишена температура, учестено дишане. Неспокойствието също може да бъде белег на претопляне. При неадекватно облечени деца, може да се наблюдава и обрив по кожата.

Д-р Бачовска, как да предпазим детето от претопляне? За какво да следим?

Д-р Камелия Бачовска: В условия на нормална външна температура (22-23 С), здраво и доносено кърмаче трябва да бъде облечено подходящо – боди, блуза и ританки. От значение е дрехите да са широки, памучни и практични. Дланите и стъпалата на кърмачетата са винаги по-студени, а главата по-топла, заради специфичността на циркулацията. Не претопляйте децата, водейки се от по-студените им длани. На крачетата обуйте чорапки. За да проверите, дали на кърмачето му е топло, с вашата ръка пипнете тялото му, особено тила. Ако детето е изпотено, температурата е неадекватна.

Д-р Бачовска, какви защити трябва да осигурим на бебето през летните месеци?

Д-р Камелия Бачовска: Кърмачетата трябва да се защитят от високите температури. Памучно боди с къси ръкави със или без чорапки, са съвсем достатъчно облекло при високи температури. При излагане на слънце, задължително трябва да се носи шапка. Кърмачетата и малките деца, могат да бъдат излагани на слънце – сутрин до 10:30ч.-11:00ч. и следобед след 17ч. Уместно е в най-горещото време, бебетата да не се носят в кенгуру или слинг, което допълнително може да доведе до претопляне. До 1 г. възраст е задължително да се ползва слънцезащитен продукт с SPF 30, а не SPF 50, заради достигането на Витамин D до тялото на детето, който е от съществено значение за здравето на костите и се генерира като реакция от ултравиолетовите лъчи на слънцето. Задължително трябва да се приема повече вода между храненията. По – често да се сменят памперсите. Деца над 1г. възраст, се препоръчва да ползват продукти с SPF 50.

Д-р Бачовска, обяснете условията, при които можем да използваме климатик?

Д-р Камелия Бачовска: От огромно значение е да няма големи разлики в градусите между външната среда и температурата, която се поддържа в колата и домът, когато се ползва климатик. Климатикът, трябва преди да се ползва, да се почисти. Температура, която се задава, трябва да бъде не по-ниска от 5 до 7 С в сравнение с външната. 10 минути преди излизане, за да се адаптира плавно детският организъм е нужно да го изключим.

Абонирай се за нашия бюлетин