Най – често срещаните кожни проблеми през лятото – част 1 

Публикувано на 30 05 2022

Кои са най – често срещаните кожни проблеми през лятото – питаме д-р Невена Миронова, дерматолог в МБАЛ „Здравето“

Лятото е сезонът, в който прекарваме най-много време на открито. Това е свързано с повишено излагане на кожата на външни фактори като слънцето, солената морска или хлорирана вода, пясъка, ужилвания от насекоми и отровни растения, което може да  доведе до сърбящи и болезнени кожни обриви. 

Най – често срещаните кожни проблеми през лятото
д-р Невена Миронова

За щастие следвайки някои от основните стъпки за грижа за кожата може да се предпазим от нежеланите кожни обриви и да се насладим максимално на този прекрасен сезон. Вижте проблемите, за които най-често пациентите се обръщат към дерматолог през лятото: 

1. Появата на акне. В резултат на високата температура на околната среда имаме по-голяма секреция на пот и себум от жлезите по цялото тяло, когато тези  секрети влязат в контакт с бактериите, нормално населяващи кожата, вероятността за запушване на порите е много по-голяма. При пациенти, които са с мазна и акнеична кожа риска е много по-голям за поява или влошаване на  акне. За да се предпазим от този проблем е хубаво да използваме  слънцезащитни продукти, подходящи за нашия тип кожа.

В момента на пазара е  пълно с огромно разнообразие от медицинска козметика удовлетворяваща  нуждите от мазна до суха и чувствителна кожа. Важно е да носим дрехи от  естествени материи, широки, леки и в светли тонове, които не запаряват и не  засилват потенето. Относно гримирането на дамите през лятото е хубаво да  избират продукти и най-вече фон дьо тени, които са некомедоногенни, т.е.  незапушващи порите, вариант са и прахообразните пудри, при които риска от  поява на черни точки и пъпки е сведен до минимум. 

2. Суха и раздразнена кожа. Когато въздухът е горещ и влажен кожата може  допълнително да се изсуши и възпали. Факторите допринасящи за това са  продължителното излагане на слънце, времето прекарано в басейна и стоенето  на климатик. Хубаво е да измиваме тялото на душ непосредствено след  излизане от морето или басейна. Задължително трябва да нанасяме  слънцезащитен фактор SPF 30+ и нагоре преди излизане, както на всеки 2-3 часа повторна апликация, а и след всяко къпане във водата. Специално внимание  трябва да обърнем и на тези кремове, които са водоустойчиви, както и на  текстурите подходящи за нанасяне върху суха или влажна кожа. 

3. Фоликулит. Всяко едно косъмче на тялото излиза от отворче наречено фоликул, когато то се възпали настъпва състояние наречено фоликулит. Инфектираните  космени фоликули изглеждат като зачервени пъпчици, понякога и с гнойно  връхче, които могат да бъдат сърбящи и болезнени. За да се предпазим от него  е добре да сменяме стегнатите спортни дрехи веднага след тренировка, както и  да вземем душ с хладка вода. Избягването на басейни и джакузита, чието ниво  на стерилизация е съмнително, както и количеството използван дезинфектант е  уместно при желание за предпазване от състоянието. 

4. Инфекции след маникюр или педикюр. През този топъл сезон използването на козметичните услуги значително нараства и това е разбираемо, имайки  предвид вида на обувките, които носим и лятното свежо настроение, което придават добре оформените и красиви нокти. За да съхраним целостта на нокътната плочка е добре да нанасяме крем или лак за нокти със заздравяващ  ефект. Хубаво е кожичките да не се изрязват, а при възможност леко да се  избутат. И не на последно място трябва да следим за нивото на дезинфекция на  инструментите, с които работи маникюристката, както и на хигиената на  ваничката при направа на педикюр. 

5. Мелазма. Мелазмата е едно нерядко срещано състояние, по-често при жените,  и особено при тези с хормонален дисбаланс или по време на бременност.  Характеризира се с поява на тъмни кафеникави симетрични петна предимно по  челото, брадичката, скулите и над горната устна. При това състояние на кожата пациентите трябва да мислят фотопротективно, т.е. да не излизат навън без да  нанесат слънцезащитен фактор, който да се апликира на всеки 2-3 часа, да  носят задължително шапка с широка периферия и слънчеви очила, да не  използват козметични продукти предизвикващи дразнене, зачервяване и  възпаление на кожата.

Запишете час за дерматологична профилактика при д-р Невена Миронова тук.

Продълението на разговора с д-р Миронова е тук.

Абонирай се за нашия бюлетин