Най – често срещаните кожни проблеми през лятото – част 2

Публикувано на 05 07 2022

Най – често срещаните кожни проблеми през лятото – част 2

Кои са най – често срещаните кожни проблеми през лятото – питаме д-р Невена Миронова, дерматолог в МБАЛ “Здравето”

Най – често срещаните кожни проблеми през лятото
д-р Невена Миронова

Лятото е сезонът, в който прекарваме най-много време на открито. Това е свързано с повишено излагане на кожата на външни фактори като слънцето, солената морска или хлорирана вода, пясъка, ужилвания от насекоми и отровни растения, което може да  доведе до сърбящи и болезнени кожни обриви. 

За щастие следвайки някои от основните стъпки за грижа за кожата може да се предпазим от нежеланите кожни обриви и да се насладим максимално на този прекрасен сезон. Вижте продължението на темата за проблемите, за които най-често пациентите се обръщат към дерматолог през лятото: 

Слънчева алергия. Рискът за поява на слънчева уртикария при излагане на слънце се увеличава при прием на някои медикаменти (антибиотици – тетрациклини, флуорохинолони, сулфонамиди; НСПВС – ибупрофен, кетопрофен; диуретици – фуроземид, хидрохлортиазид; ретиноиди – изотретионини и др.) и при наличие на фоточувствителност (при някои заболявания – лупус, дерматомиозит, атопичен дерматит, розацея, себореен дерматит и др.). Ако сте склонни към това заболяване ще забележите зачервяване на кожата, залющване и поява на уртики (навдигнати, плоски, бързопреходни, силно сърбящи и променящи формата си обриви с бял, розов или червен цвят). Отново и тук може да се предпазим като не се излагаме пряко на слънце особено в часовете от 10 до 16 ч., нанасяме редовно слънцезащита, носим шапка и слънчеви очила, както и дрехи с UV филтър.

Най – често срещаните кожни проблеми през лятото

Мелазма. Мелазмата е едно нерядко срещано състояние, по-често при жените и особено при тези с хормонален дисбаланс или по време на бременност. Характеризира се с поява на тъмни кафеникави симетрични петна предимно по челото, брадичката, скулите и над горната устна. При това състояние пациентите трябва да мислят фотопротективно, т.е. да не излизат навън без да нанесат слънцезащитен фактор, който да се апликира на всеки 2-3 часа, да носят задължително шапка с широка периферия и слънчеви очила, да не използват козметични продукти предизвикващи дразнене, зачервяване и възпаление на кожата.

Обрив предизвикан от контакт с отровен бръшлян, дъб или смрадлика. Много хора развиват силно сърбящи кожни лезии след досега им с някое от изброените, което се дължи на химичното съединение урушиол намиращо се в тях. Най-добрият начин да се предпазим е като се запознаем с това как изглеждат тези растения и ги избягваме.

Изгаряне. Слънчевото изгаряне може да влоши лятното настроение и позитивните емоции, както и да увеличи риска от поява на кожен карцином или меланом. Преди години беше „модерно“ след връщане от морето хората да демонстрират видим тен и разлики, но днес наблюдаваме все повече странични ефекти от прекомерното излагане на слънце, като поява на хиперпигментации (тъмни петна), лунички, увеличаване на броя и промяна на бенките, разширяване на малките кръвоносни съдове, суха и груба кожа, дълбоки бръчки, актинични кератози и други.

Kога да се консултираме с дерматолог? Всички изброени проблеми, могат да саботират лятната ни почивка, за щастие обикновено те не са сериозни и при адекватно и навременно лечение не оставят трайни следи. Не се колебайте да потърсите вашия дерматолог, ако виждате че обрива се влошава или се задържа за по-дълъг период от време, а дори при липса на проблем една профилактична консултация относно грижата за кожата през лятото никога няма как да е излишна.

Запишете час за дерматологична профилактика при д-р Невена Миронова тук.

Абонирай се за нашия бюлетин