Най-новото при лечение на андропаузата при мъжете

Публикувано на 02 11 2018

След 40-та година при мъжете настъпват хормонални промени по подобие на менопаузата при жената. Те се определят с термина мъжка андропауза.

Основна причина за настъпването на андропаузата е намаляването на нивото на мъжкия полов хормон – тестостерона, което започва да настъпва около 50 годишна възраст.

Какви са проявите на андропауза при мъжете?

Андропаузата при мъжете се манифестира с намаляване на тестостерона.
Андропаузата при мъжете води до стрес и емоционална нестабилност.

До неотдавна на тези промени при мъжете не се отдаваше достатъчно внимание и те се приемаха като един естествен процес на стареене. Най-често андропаузата се свързва със сексуални проблеми, които подкопават психиката на мъжа. Нарушенията в хормоналния баланс с напредването на възрастта водят до промени, проявяващи се с натрупването на мазнини в коремната област, намаление и отслабване на мускулатурата, намалена жизненост и самочувствие, понякога достигащо до депресия, намалено либидо и еректилна дисфункция/нарушения в ерекцията/, увеличение на простатната жлеза  с проблеми в уринирането, увеличена честота на сърдечно-съдовите заболявания, повишен риск от развитието на остепороза /ако не бъде проведено лечение/, намаляване на количеството на отделяната спермална течност и др. В последните години  лекарите обръщат все по-сериозно внимание на проявите, които настъпват при много мъже на средна възраст – от загуба на енергия до депресия, от загуба на либидо до сексуални дисфункции. За съжаление повече  мъже избират погрешен път да се справят с това състояние – пият много кафе, злоупотребяват с алкохол  и цигари, започват да вземат сънотворни лекарства, често прибягват до прием на медикаменти за временна стимулация на ерекцията и други. Всичко това влияе зле  на нервната система – способността за концентрация намалява, а паметта отслабва.

Какво се случва с хормоните по време на андропауза?

Разликата между менопаузата и намаляването на количеството на тестостерона/андропаузата/е в това, че в процесът на развитието на свързаните симптоми при мъжете е по-бавен отколкото при жените. Проявленията на андропаузата са свързани с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените /женските полови хормони/ остава същото или относително нараства. Това е част от естествения процес на стареенето на мъжкия организъм, като се смята, че тестостеронът намалява с около 10% на всеки 10 години след  достигане на 30 годишна възраст. Едновременно с това друг фактор в организма на мъжа, наречен свързващ половите хормони глобулин /Sex Binding Hormone Globulin/ нараства. Този фактор свързва част от свободния  тестостерон като количеството на останалия свободен тестостерон /който е биологично активен/ намалява. Поради тази причина за оценка нивото на тестостерона, определящо значение има измерването на свободния, а не общия тестостерон.

Какви са симптомите и усложненията, свързани с андропаузата при мъжете?

Андропаузата води до повишаване на телесните мазнини в областта на корема и загуба на мускулна маса.
Андропауза и натрупване на телесни мазнини
 • Понижено либидо /желание за полов контакт/;
 • Затруднено получаване на ерекция, или възбудения член не е така твърд както е бил преди;
 • Липса на енергия;
 • Депресия, раздразнителност или промени в настроението;
 • Загуба на сила и мускулна маса;
 • Повишено количество на телесни мазнини и натрупване на голямо количество мастна тъкан в областта на корема;
 • Горещи вълни;
 • Увеличение на простатната жлеза с или без смущения в уринирането;
 • Увеличение на честотата от сърдечно-съдови заболявания.

До неотдавна този дълъг период на дегенеративни промени се приемаше като нещо обичайно и не подлежащо на корекция състояние.

Как се диагностицира андропаузата?

 Промените през андропаузата се манифестират с хормонални промени.
Преди започване на лечение е необходимо да се направят кръвни изследвания.

В света все повече лекари отделят сериозно внимание и се ангажират с проследяване и коригиране на нарушения хормонален баланс при мъжа и този подход успешно заменя стандартното симптоматично лечение. От изключителна важност е необходимостта от  навременнен  щателен прегрлед, изследвания и цялостен подход към проблема.

Преди започването на лечение, пациента се разпитва внимателно за неговите настоящи оплаквания, както и прекарани заболявания в миналото. Прави се преглед на половата система, ехография на коремни органи, остеоденситометрия /изследване на костната плътност/.При необходимост се правят и консултации с други специалисти.

Какви изследвания се назначават?

Преди започването на лечението е необходимо извършването и на следните изследвания:

 • ПКК с РУЕ, Биохимия (кр. захар, изследвания за бъбречна и чернодробна функция, липиди);
 • TSH;
 • Свободен и общ Testosteron;
 • Estradiol;
 • DHT (Дехидротестостерон);
 • DHEA; (Дехидроепиандростерон);
 • PSA (Простат-специфичен антиген);
 • Homocystein;
 • LH (Лутеотропен хормон);
 • SHBG (свързващ половите хормони глобулин)

Какво е съвременното лечение  на андропаузата?

Хормонално заместителната терапия с тестостерон се прилага най-често при мъже със занижени нива на тестостерон, загуба на костна плътност, сериозни сексуални разстройства и други. Лекуващият лекар – андролог  ще помогне при  вземане на  решение дали хормонално заместителната терапия с тестостерон е подходяща за пациента, тъй като крие известни рискове. При започване на лечение са необходими редовни прегледи и изследвания за нивата на андрогените. По този начин се проследява дали провежданата терапия дава резултат. Периодично се следи състоянието на простатната жлеза и нивото на туморния маркер / за рак на простатата-ПСА/.

Терапията при андропауза се определя в зависимост от степента на нарушенията. При повечето пациенти отлични резултати дава хормонално заместителната терапия. При други е достатъчно прием на фитопрепарати, витамини и микроелементи, както и  медикаменти, полияващи простатната жлеза и др.

Ежедневните физически натоварвания,  спорт, туризъм влияят както на костно-мускулната система, така и на поддържането на нормално тегло. Диетите, с по-голямо количество растителни храни и ограничена употреба на алкохол са също с доказана стойност при  симптоми на андропауза.

За преглед и консултация с д-р Георги Лазаров: Тел. 02/4911719, 0888 906 811 – болница „Здравето“.

 

Абонирай се за нашия бюлетин