Най-важното за детските слънцезащитни продукти, които всяка майка трабва да знае!

Публикувано на 18 06 2018

Децата обичат да тичат и играят на открито, да спортуват и се забавляват. През лятото обаче кожата на бебетата и децата е изключително уязвима. Непривикнала към слънцето, тя се нуждае от укрепваща и ефективна защита, която същевременно е нежна към кожата.

  • За бебетата и децата до една година, дерматолозите на МЦ „Детско здраве“ препоръчват подходящи слънцезащитни продукти с висок фактор, които съдържат минерален филтър. Те образуват филм върху кожата и не създават риск от поява на алергични реакция при най-малките.
  • За децата над една година са подходящи слънцезащитни продукти с висок фактор, които освен минерални филтри съдържат и химически филтри. По този начин се гарантира  много по-дълготрайна фотозащита.  Много важно в този период е да се следи за алиргична реакция, тъй като те проникват по-дълбоко в кожата на децата и могат да предизвикат реакция.  Ако забележите кожно раздразнение или зачервяване, може да напровите консултация с дерматолог в МЦ „Детско здраве“.

Колкото по-светъл е тена на кожата на децата,  толкова риска при излагане на слънце е по-голям. Децата изгарят много по-бързо и последствията могат да бъдат не само зачервяване, но и увреждане на клетките в дълбочина Ето защо фотозащита е необходима дори при облачно време. Слънцезащитните продукти трябва да се нанасят в достатъчно количество и да се използват повторно на всеки два часа. Да се избягва излагане на нежната детска кожа на слънце между 11 и 16 часа.

По-голямата част от ултравиолетовите лъчи човек поема в детството и едва един малък процент в зряла възраст. Необходимостта от слънчева защита при децата  често се пренебрегва, а това може да доведе до сериозни последствия н по-късна възраст.

Имате нужда от преглед или консултация с дерматолог?

В МЦ „Детско здраве“ може да намерите доказани специалисти. За записване на час за консултация и преглед – тел. 0888/ 223 062- филиал “Ами Буе” и 0888/ 906 811 – филиал “Маестро Кънев”.

Абонирай се за нашия бюлетин