Най-важните симптоми на диабет при децата

Публикувано на 27 06 2018

Захарния диабет се характеризира се с постоянно повишено ниво на кръвната захар.

Заболяването е в резултат от недостиг или липса на инсулин, нарушено действие на инсулина или е в резултат и на двете причини. Той може да засегне както възрастните, така и децата. Голяма част от децата, които развиват болестта нямат друг член на семейството, диагностициран с този проблем.

Най-важните симптоми, които  подсказват, че нещо не е наред и забелязани навреме, могат да помогнат да се открие навреме и да се контролира развитието на болестта.

Силна жажда и повишен прием на течности
Това е първия и най-силно изявен признак, че нещо с детския организъм не е наред. Децата, които страдат от диабет, но все още не са диагностицирани, изпитват неутолима жажда. Тази жажда се дължи на повишените нива на глюкоза в кръвта.

Рязка загуба на тегло  и мускулна маса
Децата с диабет губят  внезапно и рязко от телесното си тегло и това е един от симптомите, които предизвикват безпокойство на родителите. Когато не може да изразходва енергията от захарта, тялото започва да губи мускулна маса и мазнини.

Често и обилно уриниране

При високи нива на глюкоза, кръвната захар се отделя чрез урината и това предизвиква често и обилно уриниране. В  голяма част от случаите се наблюдава ставане по няколко пъти през нощта. При деца, които имат контрол над акта на уриниране, започва нощно напикаване.

Липса на енергия и бърза уморяемост

Родителите и необходимо да объръщат внимание на енергичността на детето. Нормално е то да е активно, динамично, игриво, но ако детето започне да става мудно и бързо се изморява, липсва му енергия, това може да е в резултат на това, че организма не може да превърне захарта в енергия.

Повишен апетит

Когато детският организъм е лишен от енергия поради ниски нива на инсулин, детето може да изпитва по-често глад (особено т.нар. вълчи глад) , въпреки че се храни обилно и редовно. Симптомът на повишения апетит, водещ до напълняване е по-силно изразен при диабет тип 2. От друга страна може да се наблюдава и и липса на апетит, който също е предупредителен знак за родителите да се обърнат към специалист – педиатър, детски ендокринолог.

Проблеми със зрението

При високи нива на кръвната захар, в очната леща глюкозата се превръща в сорбитрол, който задържа много вода. Това води до промени в очната леща и може да бъде причина детето да вижда замъглено или да има други проблеми със зрението. Специалист офталмолог може да установи точната причина за това състояние.

Често повтарящи се инфекции на кожата

Най-често се наблюдават повтарящи се бактериални и гъбични инфекции, кожата е по-суха и нерядко сърбяща. При момиченцата е възможна и генитална гнойна инфекция.

Раздразнителност и влошен успех в училище

Детето става раздразнително изведнъж и без никакъв повод, наблюдават се резки промени в настроението. Често успеха в училище се влошава.

 

Ако забележите някои от изброените по-горе симптоми,  не се колебайте да се консултирате възможно най-скоро със специалист. В  МЦ „Детско здраве“ можете да напровите преглед при доказани детски специалисти – педиатри, детски ендокринолози, дерматолози и психолози, които внимателно преценявайки състоянието на детето да диагностицират, назначат  нужната терапия и проследят лечебния процес.

За записване на час за консултация и преглед – тел. 0888/ 223 062- филиал “Ами Буе” и 0888/ 906 811 – филиал “Маестро Кънев”.

 

 

Абонирай се за нашия бюлетин