Наднормено тегло при децата

Публикувано на 26 05 2023

Наднормено тегло при децата

По темата в предаването „Денят на фокус“ говори д-р Елена Вучкова, Педиатър и Детски ендокринолог

Изключително важно е да се обръща внимание още в първите моменти, когато забелязваме, че теглото на едно дете е повече, отколкото трябва. Семейството е много важен фактор. Това каза педиатърът и детски ендокринолог д-р Елена Вучкова в предаването „Денят на фокус“ на „Фокус“. 

д-р Елена Вучкова
д-р Елена Вучкова

Тя отбеляза, че поднорменото тегло е по-рядко срещано в днешно време. Обикновено се среща наднормено тегло и затлъстяване при децата и подрастващите. Причините обикновено са многофакторни, а теглото може да започне да се покачва както в много ранна детска възраст, така и в по-късна. „Смятам, че образованието, говоренето по въпроса ще разширят познанията на родителите, на семействата, на хората, които заобикалят тези деца, да ги доведат на време или просто да променят някои неща в начина си на живот“, заяви д-р Вучкова.  

Много важен фактор е семейната среда и създадените от родителите хранителни навици у децата. „Детето не знае как да се храни, няма подготовка. Почти половината от родителите на деца, които имат отклонения в теглото, не считат да имат заслуга или влияние върху теглото на децата си“, обясни д-р Вучкова.  

Наднормено тегло при децата

Тя коментира, че храненето в детските градини е контролирано, но това не се случва в училищна среда, където децата обикновено имат достъп до нездравословни храни. Д-р Вучкова цитира статистически данни, според които около 30% от децата в България имат проблеми с теглото. Това означава, че всяко трето дете има отклонения в теглото си. „Затлъстяването не се предава директно онаследяване, многофакторна е етиологията и много гени участват в контрола на теглото и апетита. Ако и двамата родители са със затлъстяване, то рискът детето им да порасне със затлъстяване нараства няколко пъти“, обясни специалистът. 

Факторите, които могат да предопределят бъдещото развитие на детето, са много и започват още преди раждането му. Такива са началното тегло на майката още преди тя да забременее, покачването на теглото по време на бременността. Много важна е двигателната активност на децата. „Много трябва да се говори за намаляване на екранното време на децата. 1-2 часа дневно е препоръчителното време“, подчерта ендокринологът.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Елена Вучкова има приемни часове в Болница Здравето на ул. Маестро Кънев, 4.

Можете да запишете час онлайн тук

Абонирай се за нашия бюлетин