МУЛТИСИСТЕМЕН ВЪЗПАЛИТЕЛЕН СИНДРОМ ПРИ ДЕЦАТА

Публикувано на 30 11 2021

МУЛТИСИСТЕМЕН ВЪЗПАЛИТЕЛЕН СИНДРОМ ПРИ ДЕЦАТА

По темата разговаряме с д-р Елка Трифонова, педиатър в МБАЛ „Здравето“.

Мултисистемният възпалителен синдром е опасно усложнение при децата, като се предполага, че заболяването има връзка и с COVID-19.
В голяма част от случаите синдромът се появява след контакт с болен от COVID-19, като ⅓ от децата нямат никакви оплаквания преди това. Впоследствие се доказват много високи титри на антитела срещу коронавирус, описва състоянието д-р Елка Трифонова, педиатър с дългогодишен опит в МБАЛ „Здравето“.

Могат да бъдат засегнати:

  • сърце
  • бели дробове
  • бъбреци
  • лигавици
  • кожа (с поява на обриви) или зачервяване на очите

Симптомите на мултисистемния възпалителен синдром приличат на тези на „Болестта на Кавазаки“ – възпаление на артериите с висока температура, а често и с обриви по кожата. В случая към тази симптоматика се добавя и инфекциозно-токсичен шок.

Клиничната картина е важна за разпознаване на синдрома – първите и най-чести признаци са висока температура до 40℃, която не се повлиява от антипиретици за повече от 24 часа и стомашно-чревни оплаквания. Тя допълва още, че с това състояние има регистрирани абсолютно здрави деца, дори спортисти. Но все пак децата с диабет, астма и наднормено тегло са по-предразположени към усложнението.

Запишете час за преглед или консултация при д-р Елка Трифонова в Болница “Здравето” тук.

Абонирай се за нашия бюлетин