Мононуклеоза при децата

Публикувано на 28 02 2023

Мононуклеоза при децата – за какво да следим и как да се справим?

По темата говори д-р Ибрахим Даракчи

д-р Даракчи
д-р Ибрахим Даракчи

Мононуклеозата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от Епщайн-Бар вирус, част от групата на херпесните вируси. Счита се, че голяма част от хората са безсимптомни носители, тъй като вирусът остава в човешкия организм веднъж след като е проникнал там. Среща се често при деца над 3 години и юноши.

Най-важно е мононуклеозата да бъде открита навреме и да не бъде объркана с други заболявания (най-често с бактериална ангина).

Как да разпознаем мононуклеозата при деца?

Много често заболяването протича със стандартна симптоматика, която родителите не мога да различат от напр. настинка и затова е важно да направят тест. Характерно за мононуклеозата е увеличаването на лимфните възли (90%), черен дроб (10%) и далака (50%).

Как се диагностицира заболяването?

Обикновено диагнозата се поставя след снемане на анамнеза, преглед и извършване на лабораторни изследвания. Изследват се IgM и IgG за EBV.

За какво да следим?

Повишена температура; възпалено гърло, включително налепи по сливиците; увеличени лимфни възли в областта на врата, слабините или под мишниците; сух ринит (симптом по-характерен при децата) – съпроводен с нощно хъркане, подуване на клепачите и лицето; умора.

мононуклеоза

В допълнение към тези класически симптоми при някои деца могат да се срещнат още: втрисане; главоболие; намален апетит; увеличение на черния дроб и слезката; фотофобия; анемия.

Какво е лечението?

Голяма част от лечението се състои в осигуряване на комфорт на детето по време на инфекцията. Първо и най-важно – не давайте антибиотик – това е вирусна инфекция и антибиотикът няма да промени нейния ход. Ако детето е с температура над 38,5 – можете да предложите антипиретици, както и следва да се ограничат физическите натоварвания. Не насилвайте детето с храна, но предлагайте достатъчно течности, за да не се допуска обезводняване. Консултирате със специалист – той ще назначи лечение спрямо тежестта на заболяването.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако при детето се наблюдават симптомите, описани по-горе и особено при повишена телесна температура, болки в гърлото, умора, отпадналост и увеличени лимфни възли, е необходимо да потърсите лекарска помощ възможно най-скоро.

В повечето случаи оплакванията преминават за 1 до 3 седмици. Макар и рядко общата отпадналост и слабост могат да се задържат и по-дълго време.

Д-р Даракчи има приемни часове в Болница Здравето. Запишете час за преглед или консултация на 02/491 17 19 или онлайн в Superdoc.

Абонирай се за нашия бюлетин