Летни вируси при децата

Публикувано на 24 06 2024

Летни вируси при децата

Темата коментира д-р Ангелина Александрова, част от екипа на Болница „Здравето“

Летните месеци носят радост и забавления за децата, но също така могат да бъдат свързани с различни вирусни инфекции. Летните вируси най-често засягат стомашно-чревния тракт и могат да бъдат придружени от различни симптоми, включително диария и респираторни прояви. В тази статия ще разгледаме основните видове летни вируси при децата, техните симптоми, начини на разпространение и методи за лечение и превенция.

Основни видове летни вируси:

Летни вируси деца

Стомашно-чревни вируси

Летните вируси често засягат стомашно-чревния тракт и могат да предизвикат инфекциозна или неинфекциозна диария. Тези инфекции са често срещани при децата поради фактори като изкуствено хранене, лоши хигиенни навици и безконтролен прием на антибиотици.

Инфекциозна диария

Инфекциозната диария се причинява от вируси и бактерии. Вирусните диарии често са съпроводени с респираторни симптоми и се разпространяват чрез заразени прибори за хранене, пипане на заразени предмети и прием на заразена храна или вода, независимо дали тя е питейна или от басейни, водоеми и други. Много е важно родителите да не забравят, че носители на заразата могат да бъдат и преболедувалите вече лица, които продължават да разпространяват вируса, две седмици след като клиничните симптоми отшумят.

Бактериални диарии

Бактериалните диарии се причиняват най-често от патогенни чревни микроорганизми като Ешерихия коли, салмонели, шигели и други.

Симптоми и диагноза

Симптомите на летните вируси при децата варират според възрастта и степента на инфекция. Те включват висока температура, повръщане, коремни болки и диария, която може да доведе до обезводняване. Родителите трябва незабавно да потърсят лекар при появата на първите симптоми, за да предотвратят усложнения.

Лечение и превенция

Лечението на летните вируси основно се състои в рехидратация, която зависи от степента на дехидратация. Използват се орални рехидратиращи разтвори, съдържащи глюкоза и електролити. При невъзможност за прием на течности през устата, се налага болнично лечение. Допълнителни мерки включват антидиарийни средства и пробиотици.

Остри респираторни заболявания

Макар и неочаквани, респираторните заболявания също се срещат през летните месеци, най-често причинени от ентеровируси като коксаки и еховируси. Херпангината и болестта ръка-крак-уста са често срещани при децата до 5-годишна възраст. Херпангината също върлува често в летните месеци и в най-общия случай децата боледуват от нея до 5-годишна възраст. При нея симптомите включват температура и спад на апетита, обща отпадналост и раздразнителност. Бактериалният тонзилит и вирусът ръка – уста – крак също се срещат през лятото.

Превантивни мерки

Здравословна диета – ключът е в разнообразието, но е важно да включим в менюто на детето ежедневен прием на сурови плодове и зеленчуци, риба, ненаситени мастни киселини, фибри и зърнени храни.

Достатъчно сън – кърмачетата трябва да спят по 12 часа на денонощие, а тийнейджърите по 10 часа.

Свободни игри на открито – препоръчително е децата да прекарват поне по един час на ден навън.

Управление на стреса – отдавна не е тайна, че емоционалният фон в дома на едно дете е определящ и за неговото здраве. Споделено време, съвместни игри и разговори са силно препоръчителни и от важно значение.

Ваксини – важно е да се спазват както задължителните, така и препоръчителните ваксинации.

Добри хигиенни навици – включват поддържане на чистота на тялото, зъбите и устната кухина.

Летните вируси при децата могат да бъдат предизвикателство, но с правилни мерки за превенция и бързо реагиране при първите симптоми, можем да осигурим здравословно и безопасно лято за нашите деца.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Ангелина Александрова преглежда в Болница “Здравето“. Можете да запишете своя час онлайн в Superdoc ТУК или да ни потърсите на дежурните ни телефони.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

    Абонирай се за нашия бюлетин