КОЛКО E ВАЖЕН ВИТАМИН D ЗА ДЕЦАТА?

Публикувано на 20 10 2021

Защо витамин D е толкова важен за здравето?
Витамин D отговаря за абсорбцията на калций от червата, а калцият и фосфорът са много важни за здравите кости, зъби и растежа на детето. Смята се, че витамин D възпрепятства размножаването на някои злокачествени клетки (рак на гърдата, на дебелото черво), подобрява функцията на имунната система, намалява честотата и възприемчивостта към много дихателни заболявания. Съществуват и връзки между дефицита на витамин D и затлъстяването, захарния диабет тип 1, множествената склероза.

До какво води недостига му?
Дефицитът на витамин D или дефектите в метаболизма му водят до понижена калциева абсорбция и дефектна минерализация на костите. В детска възраст възниква рахит със загуба на калций от костите, омекването им и деформации на местата, подложени на натиск. При големите деца и възрастните се използва понятието остеомалация.

Кога е нужен допълнителен прием?
Допълнителен прием се налага при кърмачета на естествено хранене (кърмата съдържа малки количества), през зимния период, при прием на някои лекарства, при наличие на хронични бъбречни, чернодробни или чревни заболявания. Адаптираните млека са обогатени с витамин Д.

Децата нуждаят ли се от повече витамин D през зимата?
Месеците от октомври до март за нашата страна са с недостатъчно количество UV лъчи т.е. с малко слънце. Тогава предлагаме субституция с витамин D – това е особено важно за бебетата и малките деца, както и за бременните жени. На по-големите деца може да се даде рибено масло, което съдържа добро количество витамин D. Рахитът най-често засяга родените през зимата бебета, които са на естествено хранене, наддаващи доста на тегло, но неполучаващи достатъчно слънчеви лъчи.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Елена Вучкова, Педиатър, Детски ендокринолог има приемни часове в Болница Здравето.

Абонирай се за нашия бюлетин