Когато детето страда от сърдечно заболяване

Публикувано на 02 10 2018

Здравето на сърцето е изключително важно за развитието на децата и юношите. При тях най-често сърдечните проблеми са вследствие на вродени малформации и от изключителна важност е те да бъдет диагностицират в първата година от живота им.

Congenital Heart Disease in Children

Какви са симптомите за кардиологичен проблем при децата?

  • тежко дишане
  • бърза умора при пълзене на бебетата
  • изпотяване или прилошаване

 

 

Кои са най-често срещаните кардиологични заболявания при децата?

  • шум в сърцето
  • цианоза (детето посинява)
  • нарушен сърдечен ритъм
  • сърдечна недостатъчност

Кои са рисковите фактори за сърдечни заболявания при децата?

  • Установяването на проблем при плода по време на бременността увеличава риска от вродено сърдечно заболяване. За това ранната диагностика е от изключителна важност за навременното му откриване и лечение.
  • Ако майката има сърдечно-съдово заболяване, диабет, инфекции по време на бременността, използва лекарства по време на първия триместър, това увелича риска от вродено сърдечно заболяване.
  • Ако в семейството на родителите има случаи на сърдечни заболявания в детска възраст, ако някой от братята или сестрите на детето страдат от кардиологични проблеми трябва да се започне с ранни профилактични прегледи на бебето. Най-важната причина за започване на ранна профилактика е генетична обремененост.

Кога най-рано може да се направи първият кардиологичен преглед на детето?

health heart surgeryНай-ранният кардиологичен преглед на детето може да се проведе веднага след раждането. С ехокардиография, направена от опитен детски кардиолог могат да се установяват нарушения в сърдечния ритъм, вродени аномалии на сърцето или смущения във функциите на сърцето.

Профилактиката е най-добрия начин да се постигне навременна диагностика и лечение на сърдечните заболявания при децата.

В МЦ „Детско здраве“ може да направите първична и вторична профилактика на сърдечно-съдовите заболявания в детската възраст. Разполагаме с най-съвременен клас медицинска апаратура и осъществяваме профилактика, диагностика,  лечение  и проследяване на пациенти със сърдечно-съдови заболявания.

Екип от доказани детски кардиолози – д-р Красен Демирев, д-р Атанас Ташков и д-р Борислав Ганев осигуряват адекватна, високоспециализирана медицинска помощ на деца и юноши до 18 годишна възраст с вродени и придобити сърдечни заболявания, нарушения в ритъма и проводимостта, както и засягане на сърдечно-съдовата система при болести на други системи и органи. Д-р Пламен Митев – детски кардиохирург извършва консултации и оперативно лечение на деца и юноши със сърдечни проблеми.

Записване на час за преглед или консултация: 02/491 17 19, 02/491 17 55 и 0888/ 906 811.

Абонирай се за нашия бюлетин