Как да се предпазим от цистит през летните дни?

Публикувано на 13 07 2022

Как да се предпазим от цистит през летните дни?

Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур и е едно от най-разпространените урологични заболявания сред жените.

Циститът се среща във всички възрастови групи, като дамите страдат от възпаление на пикочните пътища 3 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на анатомичните особеностите на пикочния канал (уретрата) при жените, който е по-широк и по-къс.

Най-честа причина за цистит са бактериите. Те водят до инфекция и причиняват възпаление. Не бива да забравяме и простудата, от която на пръв поглед няма опастност през лятото, но когато сме на море или басейн обаче има такава вероятност. Проблем може да бъде голямата амплитуда в температурите между водата и външната среда, най-голямата опасност са мокрите бански. 

1 1 2

Най-характерните симптоми на цистит са:

  • Болка, парене и/или щипане при уриниране
  • По-чести позиви за уриниране
  • Желание за уриниране след изпразване на пикочния мехур
  • Урина, която е тъмна, мътна или със силна миризма
  • Болка и напрежение ниско долу в корема
  • Общо неразположение, болезненост 


Как бихме могли да се предпазим от появата на цистит?

цистит летни дни

Пийте повече вода. Колкото повече вода приемате, толкова по-кратко бактериите, които причиняват цистит престояват в пикочния мехур. Сокът, кафето и безалкохолните напитки не са заместител на водата. 

Не задържайте урината, когато ви се ходи по малка нужда. Точно нейният продължителен престой може да предизвика появата на инфекции и цистит. 

Носете памучно бельо, избягвайте изкуствените материи. 

Сменяйте често дамските превръзки или тампоните и не стойте в мокър бански. 

Ако имате симптоми на цистит, консултирайте се със специалист възможно най-скоро. Нашите специалисти можете да откриете тук.

Абонирай се за нашия бюлетин