Как да се подготвим за ехографско изследване на млечни жлези?

Публикувано на 09 01 2023

Как да се подготвим за ехографско изследване на млечни жлези?

Ракът на гърдата е едно от най-често срещаните онкологични заболявания при жените по цял свят. Най-ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика. Ако бъде открит в ранен стадий, ракът на гърдата, подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадия му на развитие.

ехографско изследване
ехография

Профилактичният преглед е изключително важен, тъй като ракът на гърдата често се открива първо като находка, много преди да бъде усетен от пациента.

Какво представлява ехографското изследване?

Ехографското изследване е напълно безопасно и безболезнено изследване, което позволява бърза и точна диагностика на общото здравословно състояние. Този широко използван метод позволява навременното откриване на най-малките промени в структурата на вътрешните органи (образувания, деформации), както и на възпалителните процеси, метаболитните нарушения или възможните промени на тъканно ниво.

Ежегодното ехографското изследване на млечните жлези е най-сигурният начин за ранното диагностициране и диференциране на доброкачествени от злокачествени образувания. То допълва възможностите за профилактика на рака на гърдата и е изключително подходящ метод за млади (до 40 г.) и бременни жени. Използва се също при наличие на импланти в гърдите и в редкия случай на мамографски плътни гърди.

Важно е да се отбележи, че ехографското изследване не замества мамографията, която от своя страна е по-подходяща за дами в по-напреднала възраст (40+ г.).

Съществуват ли рискове?

Не съществуват рискове от провеждането на ехографско изследване.

Как да се подготвим за ехографско изследване?

Най-подходящо е да планирате ехографско изследване на млечните жлези в рамките на 7 дни след края на менструацията. Това е период, в който чувствителността на гърдите е по-малка. Съветваме ви в деня на теста да не използвате дезодорант, лосион или парфюм върху гърдите и под мишниците.

Ехографията се извършва в легнало положение, а ръцете се поставят под главата. По време на прегледа се проверяват както двете жлези, така и подмишниците за наличие на увеличени лимфни възли. Върху кожата се поставя гел и гърдите се оглеждат на малки зони с помощта трансдюсер. Където е необходимо зоните се заснемат.

ехографии

Продължителността на ехографското изследването е около 15 мин.

Кога ще са готови резултатите?

Резултатите стават готови веднага. В зависимост от находката лекаря може да препоръча допълнителни изследвания, както и срок, в който те да бъдат направени. След като тестът приключи, веднага можете да възобновите всичките си нормални дейности, включително шофиране.

Не отлагайте. Запишете своя час за ехографско изследване тук.

Нашите специалисти притежават богат опит в диагностиката, а условията в Болница Здравето предлагат уют, спокойствие и комфорт.

Абонирай се за нашия бюлетин