Как да повишим имунитета на детето през есента

Публикувано на 06 11 2018

Есента е преходен сезон, през който трябва да се подготвим за зимата. Традиционно се наблюдават по-резки изменения на температурите, което води до неприятни изненади под формата на настинки и вируси. Време е да помислим как да повишим имунитета на детето, а защо не и на цялото семейство.

Балансирано хранене със сезонни плодове и зеленчуци

Грижата за добрия имунитет на детето започва с балансирано хранене.
Повишаване имунитета на децата чрез въвеждане на балансирано хранене.

Грижата за добрия имунитет на детето започва с балансирано хранене, което осигурява необходимите полезни вещества, за да расте и се развива правилно, а обмяната на веществата му да функционира без затруднения. Особено важно място на трапезата ни заемат сезонните плодове и зеленчуци, които са полезен източник на енергия, витамини и минерали.

Нездравословната храна натоварва организма на детето и го прави по-податлив към инфекции. Ако искаме детето да е здраво, в менюто му трябва да присъстват качествени зърнени и бобови култури, риба, мляко, месо и яйца. Особено внимателни трябва да бъдем със захарта, която според последни изследвания потиска имунната система и води до пристрастяване. Балансираното и здравословно хранене на детето е предпоставка то да се радва не само на добро здраве, а и на добра фигура.

Спорт и занимания на открито

Спортът на открито увеличава защитните и съпротивителните сили на децата.
Спорт и занимания на открито за повишаване имунитета на децата

Спортът безспорно увеличава защитните и съпротивителните сили на организма и възпитава важни качества у детето – развива физиката, упоритостта, постоянството, радостта и удовлетворението от усилията при победата.  Есента е подходящ сезон за  разходки и занимания на открито напр. в планината или парка. При по-продължително пребиваване на чист въздух се стимулира дихателната и  кръвотворната система, подобрява се тонуса и не на последно място  – това е източник на положителни емоции както за детето, така и за цялото семейство.

Предпазване на детето от продължителен стрес и тревожност

Продължителното излагане на детето на стрес и напрежение отслабва имунитета и организма му става по-податлив на инфекции. Важно е ние, родителите да осигурим спокойна  и ведра обстановка, достатъчно време за почивка и игри, за да растат нашите деца здрави и щастливи.  Тревожността и несигурността увеличават нивата на кортизол и адреналин в организма, имунитета бързо се срива. Спокойните и щастливи деца по-лесно се справят с неприятните и трудни моменти с които се сблъскват в ежедневието, боледуват по-рядко и когато се случи да се разболеят, оздравяват сравнително бързо.

Предизвикателство за нас като родители е да проявяваме разбиране, съпричастност и подкрепа, за да изградим от тях едни пълноценни личности.

Здравословен сън и почивка

 Пълноценният сън е необходимо условие за правилно протичане на процесите в детския организъм.
Пълноценният сън осигурява на детето възстановяване на защитните и съпротивителни сили.

Пълноценният сън осигурява на детето възстановяване на защитните му сили, нормалното протичане на процесите в организма и правилното му физическо и емоционално развитие. Изключително важно е  детето да спи достатъчно,  в зависимост от възрастта между  10 до 14 часа на денонощие.

Помещението трябва да е добре проветрено, с температура около 19оС и затъмнено. Организмът отделя хормона на съня – мелатонин само при липса на светлина. На него дължим дълбокия и възстановяващ организма сън, както при децата, така и при възрастните. Компютрите, телевизорите, електронните игри и всякакви уреди с екрани влияят пагубно на съня и не бива да присъстват в спалните помещения.

Не съществува имунна система, която да осигури 100% защита от инфекции, но добрия имунитет  със сигурност позволява на детето да се развива хармонично,  да расте жизнено и психически стабилно.

Ако въпреки всички усилия, детето Ви се разболее, МЦ“Детско здраве“ и Болница „Здравето“ са отворени за прегледи и консултации с педиатри и със специалисти  от всички специалности на детското здравеопазване.

Абонирай се за нашия бюлетин