КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ОСТЪР БРОНХИОЛИТ ПРИ ДЕЦАТА?

Публикувано на 15 11 2021

Бронхиолит – заболяването на най-малките

Разговаряме с д-р Румяна Цокова, Педиатър

Бронхиолитът е често срещано респираторно заболяване. Наблюдава се предимно между октомври и март и засяга деца до 2 годишна възраст, но най-вече бебета между 2 и 8 месеца. Инфекцията засяга най-малките разклонения на бронхиалното дърво на белите дробове – бронхиолите. При възпалението им се блокира въздушния поток, което причинява затруднено дишане. Причина за бронхиолит са различни вируси – аденовируси, грипни или риновируси, а най-чест причинител е респираторно синцитиалния вирус. При големите деца тази инфекция протича като обикновена настинка, но при малките тя причинява бронхиолит с отчетливо затруднено дишане и хрипове.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път или при контакт с болен. Разпространява се особено бързо в затворени колективи като детски градини или в семейството. Започва като простудно заболяване – с хрема, кашлица и повишена температура. След 2-3 дни състоянието на детето се влошава. Забелязва се повърхностно учестено дишане, чува се свиркане от разстояние, улавя се хриптене. Признак на влошаване на състоянието е разширяването на ноздрите и стягането на мускулите непосредствено под гръдния кош при издишване. При влошаване на дишането областта около устните и върховете на пръстите посиняват.

Диагноза се поставя на базата на характерната клинична картина и доказване на RSV. Често се налага лечение в болница, тъй като детето се нуждае от подаване на кислород с назален катетър, венозно вливане на кортикостероиди и инхалация с вентолин. През първите дни не се препоръчва антибиотик. Такъв се добавя ако бебето продължава да диша тежко, има свирукания, кашлица и температура.

Запишете час за прегледи или консултация при д-р Цокова в Болница „Здравето“ тук.

Абонирай се за нашия бюлетин