Какво трябва да знаем за метаболитен синдром? 

Публикувано на 11 07 2024

Какво трябва да знаем за метаболитен синдром? 

Темата коментира д-р Калин Милошов, специалист Вътрешни болести с над 35 години опит у нас и в Обединенто кралство

д-р калин милошов

Какво е метаболитен синдром? 

В днешно време често можем да чуем или прочетем, че метаболитния синдром предизвиква различни състояния и заболявания, особено когато става въпрос за захарен диабет от втори тип (ЗДТ2) или затлъстяване. Но какво всъщност представлява метаболитния синдром и защо е толкова опасен за човешкото здраве? 

Според едно от най-популярните определения МС (метаболитен синдром) е клъстер/група от поне 3 от следните 5 състояния: 

  1. Повишено артериално налягане 
  1. Абдоминално (висцерално) затлъстяване 
  1. Повишено ниво на глюкоза в серума 
  1. Високи серумни триглицериди  
  1. Ниско ниво на HDL (добрия) холестерол 

Такива показатели се наблюдават при почти половината население на развитите държави или 2/3 от популацията над 60 г 

Това определение обаче не показва същността на проблема т.е каква е причината за тези състояния или т.нар. инсулинова резистентност 

Инсулинът е хормон, който има много функции в човешкото тяло и една от основните е да поддържа нормалните нива на глюкоза в кръвта и да осигурява проникването на глюкозата в клетките. При поява на инсулинова резистентност (ИР) тези функции на инсулина се затрудняват, глюкозата в кръвта относително се повишава и това води до съответно повишаване на нивото на инсулина в серума.

С други думи ИР винаги има две страни – от една срана клетките се противопоставят на действието на инсулина – резистентност и от друга страна има високо ниво на серумния инсулин – хиперинсулинемия. Именно това състояние на постоянно повишени стойности на инсулина в кръвта и инсулиновата резистентност причиняват т.н. метаболитен синдром. Да не забравяме, че в миналото това състояние беше известно като синдром на инсулинова резистентност. Сега за по-благозвучно се нарича метаболитен синдром или някои автори използват термина дисметаболитен синдром. 

Кои са причините за разгръщане на метаболитен синдром и инсулинова резистентност? 

  1. Хронично повишаване нивото на инсулин в серума 
  1. Хроничен стрес 
  1. Повишаване нивото на кортизол в серума 
  1. Повишено количество на висцералната мастна тъкан 
метаболитен синдром

От тези – най-голямо значение има първата причина. Останалите по различни начини водят до повишаване нивото на инсулина. 

Голямото клинично значение на метаболитен синдром се дължи на факта, че той е в основата на редица съвременни социално значими болести напр. сърдечносъдови заболявания – инсулт, инфаркт на миокарда, периферна съдова болест, ЗДТ2, онкологични заболявания, деменция – Алцхаймер и съдова деменция, синдром на поликистозните яйчници, стеатозен черен дроб или Nonalcoholic fatty liver disease и др. 

Тези заболявания в своята съвкупност са причина за близо 80% от общата смъртност в света. В този смисъл профилактиката и лечението на метаболитен синдрм придобиват изключително значение и би трябвало да са във фокуса на всяко правителство и всяка здравна администрация. 

За съжаление това не е така както в България, така и извън нея. 

Възможни ли са лечението и профилактиката на инсулинова резистентност и метаболитен синдром ? 

Краткият отговор е Да. Съществуват много добри стратегии както за профилактика, така и за лечение на инсулиновата резистентност и по този начин за справяне с изброените по-горе заболявания и състояния, за намаляване на сърдечносъдовия риск, както и риска от онкологични заболявания, затлъстяване и деменция. Но както се оказва това е проблем, с който пациентите трябва да се справят ако не сами – то без значителна подкрепа от здравните институции. 

Затова моят съвет към по-възрастното поколение пък и не толкова възрастно, но с наднормено тегло или с диабет от втори тип, високо АН, с раздвижен мастен профил, настъпващи когнитивни промени, или просто за профилактика – моля Ви подходете сериозно и се консултирайте с подходящ специалист. Много вероятно е да страдате от някаква степен на метаболитен синдром. И ако това е така ще ви трябва подходящ диетичен режим, промени в начина на живот и евентуално медикаментозно лечение. Най-важното е вие да бъдете активни и сами да потърсите решение на проблема. 

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Милошев преглежда в Болница “Здравето” – София, ул. Маестро Кънев, 4

Можете да запишете своя час онлайн в Superdoc ТУК или да ни потърсите на дежурните ни телефони.

Абонирай се за нашия бюлетин