Какво е PFAPA синдром?

Публикувано на 30 05 2024

Какво е PFAPA синдром?

Темата коментира д-р Боряна Христова, част от екпа на Болница Здравето

Боледува ли детето ви от чести ангини?
Отнася ли се до вас изречението – „Всеки месец детето ми е с налепи по сливиците и висока температура!“ или „Постоянно се налага да приема антибиотици поради болно гърло!“?

Ако ви звучи позната тази ситуация, то информацията, която днес ще коментира д-р Боряна Христова – ще бъде изключително полезна за вас и вашето дете.

д-р Боряна Христова PFAPA
д-р Боряна Христова

Какво е PFAPA?

P=Periodic (Периодична)
F=Fever (Треска/Температура)
A=Aphthous Stomatitis (Рецидивиращи афти в устната кухина)
P=Pharyngitis (Възпаление на фаринкса)
А=Adenitis (Възпаление и уголемяване на лимфните възли)

PFAPA или това т.нар. «състояние» е известно още от 1987 г. Става дума за деца на възраст най-често от 1 до 6 г., при които се наблюдава регулярно (ежемесечно) боледуване, което се характеризира с остро, непредвидимо начало, много висока температура (до и над 39°С), възпаление на гърлото с налепи по сливиците, наличие на афти в устната кухина, както и уголемени лимфни възли по шията на детето и под долна челюст.

В тези моменти децата са в увредено състояние, отказват да играят, да се хранят, да приемат течности. Много характерно е, че не усещат и съответно – не се оплакват от болка в гърлото. Почти винаги се наблюдава силно главоболие, което добре се повлиява от прием на аналгетици и антипиретици. При някои деца има силна болка в
корема, диария и повръщане. 

Друг характерен признак е промяна в състоянието на детето ден преди да започне да повишава температура. Често е свързано с лесна уморяемост, понякога прекомерна сънливост, раздразнителност, отказ от
игра или оплакване от лека болка в корема. Обикновено в тези моменти, родителите още на същия или на следващия ден търсят лекарска помощ, тъй като децата бързо се обезводняват, стават бледи, отпуснати.

При осъществяване на преглед веднага се установява наличието на уголемени лимфни възли и налепи по сливиците. Ако се проведат кръвни изследвания ще се докаже една повишена (понякога много повишена) възпалителна активност за сметка на показателите СУЕ и CRP, както и повишаване броя не белите кръвни клетки (левкоцити), което почти винаги е признак за наличие на бактериална инфекция. Това е и моментът, в който обикновено се назначава антибиотично лечение, което е и единствената възможност, ако лекуваме Остър тонзилит (гнойна ангина), а не PFAPA.

При PFAPA обаче, ситуацията е различна. Всички изброени по-горе симптоми, оплаквания, изследвания – са същите! Разликата идва оттам, че на практика, налепите по гърлото са стерилни – при провеждане на микробиологично изследване на гърлен секрет, то е отрицателно. При PFAPA липсва бактериален причинител и по тази причина – антибиотичното лечение не действа.

PFAPA е синдром, който принадлежи към групата на автоинфламаторните заболявания. По време на пристъп, децата не са заразни за околните. Много често се оказва, че родителите, както и най-близки роднини (братя/сестри) също са имали такива оплаквания, когато са били деца. PFAPA е диагноза на изключването, след като внимателно са проучени всички други възможни диагнози при тези деца. Повечето деца „израстват“ това състояние за период от 5-7 г. от началото на пристъпите.

Моята цел е да насоча вниманието на родителите към тази тема и да се опитаме да намалим ненужното приложение на антибиотик, КОГАТО ТОВА Е ВЪЗМОЖНО. Необходим е обстоен преглед и допълнителни изследвания, които педиатърът да извърши, преди да постави всяка една диагноза.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията със специалист. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Боряна Христова преглежда в Болница “Здравето”, 1618 София, ул. Маестро Кънев, 4

Можете да запишете своя час онлайн в Superdoc ТУК или да ни потърсите на дежурните ни телефони.

Абонирай се за нашия бюлетин