ЗИМНО БЕБЕ

Публикувано на 06 12 2021

ЗИМНО БЕБЕ

Можем ли да извеждаме бебето навън?
Каква „хигиена“ на разходките е желателно да спазваме?

През зимния сезон новороденото може да се извежда навън още след втората седмица, ако температурата на въздуха на открито е над 10°С, но е необходимо да мине през период на адаптация. Още по темата четете в следващите редове – разговаряме с д-р Джиян Мохамад, част от екипа на Болница „Здравето“.

зимно бебе

Адаптация, как да я постигнем?
За целта в продължение на 2-3 дни стаята да се проветрява в присъствието на детето, с продължителност 5-10 минути и постепенно да се увеличи до 30 минути. След тези дни на адаптация може да започнете да извеждате бебето навън. Първо за няколко минути на терасата, после постепенно на разходка в парка. За първата разходка на новороденото изберете безветрен и ясен ден. През зимата най-подходящото време за разходка е между 11 и 16 часа, когато температурите са най-високи.

Какви мерки трябва да вземем против вятъра, слънцето и студа, за да защитим детето?
Избягвайте разходките при ветровито време. Когато има вятър, покрийте детската количка. Не забравяйте, че кожата на мъничето може да изгори дори и през зимата и при облачно време, затова е удачно да използвате слънцезащитен крем, като го нанасяте само по откритите части на тялото. За новородените и кърмачета под 3 месеца избягвайте прякото излагане на слънце.

След прекаран грип игрите навън разрешени ли са?
Ако детето е било болно, не го разхождайте, докато не се възстанови напълно. Удачно е да изчакате от 5 до 7 дни, преди да започнете отново да го извеждате в парка, като междувременно си правете малки „разходки“ на терасата. Не забравяйте и редовно да проветрявате помещението, в което се намира детето.

Игри в снега?
Играта е най-важната дейност в живота на детето! Ако времето навън позволява и то е облечено с топли дрехи и непромокаеми обувки, игрите могат да продължат до няколко часа (2-3ч.) Необходимо е периодично да проверявате дали нослето, ушетата, ръцете и краката на детето не са студени.

Как трябва да обличаме детето?
Най-ефективно от студа пазят дрехите от памучни и естествени материи. Желателно е през студените дни мъничето да бъде облечено с три слоя дрехи – памучна камизолка, боди, жилетка, а за крачетата – топли чорапки. Изключително практичен за сезона е гащеризонът. Не забравяйте шапка, шал и ръкавици.

Каква трябва да бъде температурата вкъщи, когато имаме бебе или малко дете?
Определянето на температурата в стаята, зависи от килограмите на бебето. Най-подходящата температура за отглеждане на доносено новородено е 22°С. Ако бебето е по-едро (> 4кг), достатъчно е в стаята да е 20°С. Тази температура трябва да се поддържа постоянно.

Има ли нужда от подсилване на имунната система на бебетата през зимата?
За да е здраво едно дете, двата най-важни фактора са хранене и закаляване. За бебетата най-добро е естественото хранене, т.е. кърменето. То укрепва организма най-добре. При по-големите деца, то трябва да е пълноценно и здравословно. Що се отнася до закаляването, ако се спазват изброените принципи – умерена стайна температура, без навличане с излишни дрехи, всекидневни разходки въпреки студеното време, закаляването ще е налице.

Запишете час за преглед или консултация при д-р Джиян Мохамад тук.

 

 

 

 

 
 

 

 

Абонирай се за нашия бюлетин