Засилване на детския имунитет на прага на студа

Публикувано на 27 09 2022

Засилване на детския имунитет на прага на студа

Интервю на д-р Боряна Христова за в-к Лечител.

В.Л.: Здравейте! Рано или късно всичко си има своя край. Важи с пълна сила и за лятото. С настъпването на есента децата се завръщат в училищата, градините… Започват да контактуват и да обменят вируси. Също така времето се и захлажда. Как един родител да различи симптомите на обикновената настинка спрямо тези на грип? Или дори от Covid – 19?

ДЕТСКИ ИМУНИТЕТ

д-р Б.Х.: Най-отчетливата разлика между настинка и грип е времето, за което настъпват симптомите.

При обикновената настинка това се случва в рамките на часове, дори дни. Обикновено първите симптоми са от страна на горните дихателни пътища – хрема (с бистър секрет) и „драскане“ в гърлото. В следващите часове може да се наблюдава обща отпадналост, главоболие, намален апетит, раздразнителност (при по-малки деца). Често симптомите включват зачервяване на очите и сълзене. Възможно е да се повиши температура, но обикновено тя не е много висока (в рамките до 38,0-38,9°С), която се повлиява добре от антипиретици.

При грип (инфлуенца вирусна инфекция) нещата стоят по по-различен начин. Там началото е мълниеносно. Буквално от абсолютно на вид здраво дете настъпват остри симптоми на висока температура (до и над 39°С), силни болки в мускулите, хрема, суха кашлица. Температурата трудно се повлиява от антипиретици.

По отношение на Сovid-19 нещата стоят по-скоро както при обикновена настинка. Като всяка друга вирусна инфекция е възможно да има температура, дори и по-висока от 39°С, но началото не е така остро както при грип. Напоследък доста често има деца с ковид инфекция, чието протичане е свързано с гастроинтестинални смущения – повръщане и/или диария.

В.Л.: Ако родителят сутрин, преди детска градина/училище, забележи, че детето е хремаво, как е редно да постъпи? Трябва ли да го пусне на детска градина, ако то е с леки симптоми? (Това е при положение, че тестът за Covid е бил отрицателен и става въпрос за обикновена хрема)

д-р Б.Х.: Идеалният вариант, разбира се, е да се задържи детето у дома поне в следващите 24-48 часа. По този начин родителят ще има възможност още в първия момент да започне оздравителни мерки по отношение на детето:

ДЕТСКИ ИМУНИТЕТ

– Промивки на носа с физиологичен разтвор
– Повишен прием на течности и здравословна храна
– Покой на организма в домашна среда
– Добавки с витамини и антиоксиданти

Независимо дали става дума за обикновена настинка или по-сериозна вирусна или бактериална инфекция, имунитетът в този момент е компрометиран. Ето защо най-добре е да се ограничат контактите на детето с други деца, които биха могли също да са носители на инфекции. Още повече, ако детето е хремаво, то би могло да заразява по въздушно-капков, както и по контактен път хората, с които общува. Не на последно място една „лека настинка“ за дадено дете би могла да се окаже сериозно предизвикателство за друго, което има съпътстващо или хронично заболяване. Важно е родителите да са социално отговорни и да се грижат както за своите, така и за останалите деца.

В.Л.: Как може да се засили детският имунитет в есенните месеци?

д-р Б.Х.: Преди да се пристъпи към включването на хранителни добавки, витамини и/или медикаменти, хубаво е всеки родител да помисли върху няколко основни елемента, от които зависи здравето (имунитетът) на тяхно дете:

– Хранителен режим – редовна консумация (5 пъти дневно) на малки порции разнообразна, здравословна храна
– Задоволителен прием на течности – ВОДА! – и ограничаване приема на сокове и подсладени газирани напитки
– Стриктен режим на бодърстване и сън, съобразен с възрастта на детето
– Редовна (всекидневна!) физическа активност на открито
– Проследяване Индекса на телесна маса да бъде в нормални стойности

Ако всички тези фактори са изпълнени, тогава вашето дете ще боледува в рамките на нормалното. Физиологично във възрастта до 7 години децата боледуват по-често. Нормално е. Това е периодът, в който се сблъскват за първи път с множеството заобикалящи ни патогенни микроорганизми. Всяко дете е индивидуално и нуждата от добавяне на витамини, хранителни добавки или медикаменти трябва да бъде обсъдена с лекуващия лекар!

В.Л.: На каква възраст детето може да приема витамини и какви?

д-р Б.Х.: Още от раждането децата започват да приемат витамин D (добавен отвън) за профилактика на рахит. Изключително важни са витамините С, А и Е, които отговарят за редица жизненоважни функции в организма. След 3-годишна възраст децата могат да приемат мултивитаминни комплекси под формата на сироп или желирани бонбони, отново – след консултация с лекуващ лекар.

В.Л.: В случай, че в класа/детската група в градината има няколко хремави деца, трябва ли да се започне терапия за подсилване на имунитета и на останалите здрави дечица?

д-р Б.Х.: Ако е сигурно, че детето е било контактно на заразено с вирусна инфекция друго дете, би могло да се добави витамин С (за няколко дни), както и профилактична доза от някой противовирусен препарат. Отново остава правилото за редовно хранене, сън и физическа активност – това са най-важните условия за правилното развитие на децата.

Ако се нуждаете от преглед или консултация д-р Боряна Христова преглежда в МБАЛ “Здравето” ул. Маестро Кънев, 4

Абонирай се за нашия бюлетин